Nieuwjaarsreceptie

Print Friendly, PDF & Email

Weer een hele drukte in de Kerkstraat op 13 januari. Het begin van het nieuwe jaar werd zoals gebruikelijk weer gevierd met een goed bezochte en gezellige receptie. Bij de drankjes een overvloed aan hapjes, het meeste gemaakt door wijkraadsleden en andere vrijwilligers. Iemand had foto’s gemaakt, maar helaas hebben wij die niet toegestuurd gekregen. Maar zo druk als op het bovenstaande plaatje was het wel ongeveer.

In plaats van de voorzitter van d’Oude Stadt, die door een akelig wintervirus geveld was, hield de secretaris een toespraakje, waarin zij een aantal van onze activiteiten belichtte. Vrijwel onvoorbereid, maar dank zij het publiek dat op de juiste momenten om een grapje lachte, een applausje weggaf of boe-geroep liet horen, is het gelukt en viel niemand in slaap.

Allereerst dankte zij onze vrijwilligers, inclusief zichzelf, voor het openhouden van het wijkcentrum op minstens vier dagen van de week. En ook degenen die deze receptie hebben georganiseerd.
Heel belangrijk goed nieuws: wij hebben de subsidie voor dit laar binnen, wat meer dan vorig jaar, maar domper: het beetje meer dekt niet de huurverhoging.

Het bestuur heeft een nieuwe vriendin en ze heet Mollie, een Payment Service Provider. Daardoor kunnen giften aan het wijkcentrum, al of niet voor specifieke projecten, via onze website (zie menu onder doneren) heel gemakkelijk via iDeal of creditcard worden overgemaakt. Want met legaten en testamenten loopt het niet zo hard, onze contacten zijn overlevers. We zijn net begonnen met een inzamelingsactie voor een herdenkingsplaat op de hoek Blauwburgwal en Herengracht, dus GEEF alsjeblieft. Zie onze nieuwsbrief.

Er lopen nog ingewikkelde rechtszaken bij de Raad van State Over schone lucht en verkeer. Over een bestemmingsplan en verkeerslawaai.
Vanwege de agenda autoluw hebben zich zo’n 30 bewonersorganisaties in d’Oude Stadt verzameld met de gezamenlijke boodschap: Autoluw is niet wat het lijkt, luwte is ver te zoeken.

Daarnaast hebben we ook nog de actie Recht op Nachtrust, en stonden wij met een aantal wijkraadsleden aan de wieg van Stopdegekte.

We hebben, met de werkgroep Buitenreclame, sinds februari 2019 een aantal handhavingsverzoeken lopen. Duurt eindeloos. Ook loopt er nog steeds bezwaar tegen een heleboel mupi’s.  En tussendoor hebben we wat met terrassen en evenementen gedaan. Het semi-illegale terras bij de Bazel is door deze inspanningen in ieder geval voorlopig weg. We hebben gelijk gekregen in een bezwaar tegen een evenementenvergunning op de Westermarkt. Kon niet volgens locatieprofiel. We hebben gewonnen, maar wat gebeurt er dan: het locatieprofiel wordt gewijzigd, zodat niet de omwonenden maar de aanvrager altijd wint.

Wij houden van groen, maar niet van troostgroen. En zeker niet als daarmee gebakken lucht wordt verkocht. Daarom waren we blij toen de supermupi’s oftewel de City-trees op de Valkenburgerstraat werden weggehaald. Een was er al doodgereden, drie zijn er nu naar Londen verscheept en een staat er in Delft. En de rest is blijkbaar aan JCDecaux gegeven en verzaagd tegen abri’s aangeplakt. Weg veiligheid van transparante tramhaltes … Na een jaar wordt bekeken of de doelstellingen zijn gehaald, biodiversiteit en schone lucht. Waar zijn de nulmetingen?

Er komen regelmatig complimenten binnen over onze nieuwsbrief. Wij houden van complimentjes, laat maar komen. Wel zouden we graag zien dat er meer mensen stukjes willen schrijven, om het nog beter te maken. Veel buurten blijven onderbelicht. Ook andere vrijwilligers zijn zeer welkom. Om de openingstijden te waarborgen, activiteiten op te zetten, besturen, informatie op de website bij te houden, van alles. En als je in een van onze buurten woont kun je ook nog je buurt vertegenwoordigen in de wijkraad.

En daarom: proost op het oude jaar, en ook op het nieuwe.