Inspraak terrassenplannen?

Print Friendly, PDF & Email

Het rode tegeltje “Geef uw mening” onderaan www.oudestadt.nl en ook onderaan onze nieuwsbrieven brengt u naar de lopende inspraaktrajecten. Tenminste … dat hopen we maar. We zien er een terrassenplan voor de Oostelijke Eilanden. Mooi. Maar NIET het terrassenplan dat de Weesperstraat en de Valkenburgerstraat moet gaan vergroenen. En ook zien we nergens een terrassenplan voor de Vijzelgracht.

Bermtoerisme?
In een nieuwsbrief van de gemeente stuitten we op het inspraaktraject “Een gewijzigd terrassenbeleid voor meer groen”. Voor de zogenaamde Knowledge Mile, van IJ-tunnel tot Amstelplein. Het klinkt geweldig, meer groen. Maar wat winnen Valkenburgerstraat en Weesperstraat aan groen door dat terrassenplan? Eigenlijk niets. De ondernemers kunnen een geveltuin aanleggen en dan hun terras een stuk richting straatkant schuiven. Wat hebben de bewoners en werkenden in de straat, en de terraszitters er aan?

Waar er ruimte is voor een grote geveltuin houden voetgangers 2 meter loopruimte over, veel minder dan er was. Loopruimte en terras worden opgeschoven richting rijweg. Het doet een beetje denken aan de bankjes aan de city-trees, dat andere troostgroen. Het lost geen probleem op, maar je kunt wel leuk in het verkeerslawaai uitlaatgassen opsnuiven. Vroeger heette dat bermtoerisme. Waarom niet een flinke groenstrook tussen fietspad en rijweg?
Maar kijkt u zelf naar het voorgestelde plan, en geef uw mening als u er woont of werkt, Verstuur uw mening uiterlijk 2 februari.

Terrassenplan Vijzelgracht
Bij toeval ontdekten wij dat er een terrassenplan bestaat voor de Vijzelgracht. Een bewoner protesteerde dat daar een groter terras dan voorheen vergund was, of vergund zou worden. Dat leek vreemd, want terrasuitbreindingen mogen niet meer in het Centrum tot er een nieuw terrassenbeleid is. Misschien moest dit beschouwd worden als een nieuw terras. De ambtenaar van horecavergunningen meldde vervolgens dat het terras voldeed aan de voorwaarden in het terrassenplan Vijzelgracht. Zij was zo vriendelijk het toe te sturen. Het lijkt op het terrassenplan van de Vijzelstraat: doorloopruimtes van drie meter! Het bestaat al heel lang, maar staat niet op de betreffende pagina op amsterdam.nl.
Als er inspraak is geweest dan was dat lang geleden. Terrassenplan Vijzelgracht 12 november 2015