Gepland

Werkgroep Keurtuinen & Groen

Print Friendly, PDF & Email

De werkgroep Keurtuinen & Groen zet zich in voor het behoud van de keurtuinen, van de groene longen van de Amsterdamse binnenstad. Al meer dan dertig jaar zet de werkgroep zich in voor het beschermen van de keurtuinen. Met het schrijven van bezwaarschriften en het voeren van procedures tegen het oneigenlijk gebruik van de keurtuinen zijn veel tuinen gered.

Verscholen schoonheid op de grachten Achter de monumentale grachtenpanden liggen unieke tuinen, de keurtuinen. Oases van rust en een paradijs voor vogels. Deze verscholen schoonheid behoort tot het oudste cultureel erfgoed van Amsterdam. In de keurtuinen staan meer dan tachtig monumentale bomen, waarvan de meesten ouder zijn dan honderd jaar. Al in de zeventiende eeuw waren er wettelijke bebouwingsregels – keuren – voor de tuinen. Deze regels zijn nog steeds van kracht en bepalen dat de keurtuinen alleen ingericht mogen worden als tuin. Ander gebruik is niet toegestaan.

De meeste bezitters zijn trots op hun keurtuin en onderhouden hem zorgvuldig. Zij scharen zich achter de eigenaren van grachtenpanden uit vorige eeuwen die er een eer instelden om hun keurtuinen mooier dan mooi te maken. Toch zijn er eigenaren die geen oog hebben voor het cultureel erfgoed en de keurtuin liever betegelen of er een zwembad, parkeerplaats, horecavoorziening willen aanleggen. Zij realiseren zich niet dat de keurtuinen het meer dan waard zijn om te behouden. Niet alleen vanwege de schoonheid en de rijkdom aan bomen en planten, maar ook de binnenstad van Amsterdam leefbaar te houden voor de huidige generatie en volgende generaties.

Wat zijn keurtuinen en welke regels zijn er?

Postadres
Werkgroep Keurtuinen & Groen
Kerkstraat 123
1017GE Amsterdam

Telefoon: 020 – 638 22 05

E-mail keurtuinwerkgroep@gmail.com

Laat een reactie achter