Blauwburgwal

Print Friendly, PDF & Email


To English version

Buurtbewoners vragen uw financiële steun voor een bijzonder project: het plaatsen van een gedenkplaat, een permanente herinnering aan de slachtoffers van het “vergeten” bombardement op de Blauwburgwal. Help mee om dit voor de geplande onthulling op 11 mei 2020 te realiseren.

Daags na de inval door de Duitsers op 10 mei 1940 vielen de eerste bommen op Amsterdamse woningen. Het was een hectische tijd, en in de kranten verschenen slechts korte berichtjes. Het gebeuren raakte in de vergetelheid.

11 mei 1940, de zaterdagochtend voor Pinksteren, vijf voor elf.
Een Duitse bommenwerper gooide vier bommen van elk 250 kilo op de Blauwburgwal, hoek Herengracht.
44 doden, 79 gewonden, 12 woningen op de hoek van de Blauwburgwal en de Herengracht in puin, veel materiële schade in de buurt.
Het jongste slachtoffer was zes jaar, het oudste 72 jaar. De namen van de 44 slachtoffers zijn pas onlangs teruggevonden. Nabestaanden van alle 44 doden zijn opgespoord, van directe familie, broers, tot soms heel verre verwanten, achterachterneven/nichten.
Familieleden van een aantal gewonden zijn ook opgespoord, net zoals die van de GGD-arts, die als eerste medische hulp verleende. Hij woonde vlak om de hoek op het Singel.
Bijzondere verhalen over de doden, gewonden en ooggetuigen geven een beeld van de eerste dagen van de oorlog.
Het Buurtinitiatief Herdenking Blauwburgwal wil de slachtoffers van het bombardement eren met een gedenksteen.

Na tachtig jaar gaat het op 11 mei 2020 dan eindelijk gebeuren: de onthulling van een permanente herinnering aan de slachtoffers van de fatale bominslag op de Blauwburgwal op pinksterzaterdag 1940. Het Buurtinitiatief Herdenking Blauwburgwal zet zich daar al enkele jaren voor in en organiseerde vorig jaar voor het eerst een herdenkingsbijeenkomst. De massale opkomst en de grote belangstelling voor het boekje Bommen op de Blauwburgwal door Fred Geukes Foppen bewezen hoezeer dit ‘vergeten bombardement’ nog steeds leeft in de getroffen families en in de herinnering van buurtgenoten. Er zal een natuurstenen gedenkplaat met naam en leeftijd van de 44  slachtoffers aangebracht worden op het kantoorpand hoek Blauwburgwal/Herengracht. Voor deze vorm is uiteindelijk de vergunning verkregen.

Nu alleen de financiering nog en daarvoor doen wij een beroep op u. De totale kosten van de gedenksteen en het organiseren van de herdenking op 11 mei 2020 zullen zo’n €10.000 bedragen.
Wijkcentrum d’Oude Stadt heeft een ANBI status, ondersteunt deze actie van harte, en stelt haar rekening ter beschikking voor het werven van dit bedrag. Door die ANBI status kunt u uw gift van uw inkomstenbelasting aftrekken.

Ontvangen tot 29 feb. 2020 €8874,-
Het uiteindelijke bedrag dat opgehaald is: €11.673

U kunt uw gift storten op NL03 INGB 0004 8718 88 ten name van Wijkcentrum d’Oude Stadt, onder vermelding van: Gift Gedenksteen Blauwburgwal. En geef op de overschrijving ook door hoe uw naam op de lijst van donateurs moet komen. Of dat u het ANONIEM wilt. Anders nemen we de tenaamstelling op de bankrekening over. Als u wilt kunt ook toevoegen waarom u doneert: bv. (oud-)buurtbewoner of dat u een familielid bent van getroffenen.
Mocht u het nodig hebben: de BIC van de ING is INGBNL2A

OF

U kunt doneren via iDeal of Creditcard.
Uw betaling gaat naar het Wijkcentrum d’Oude Stadt via Mollie. Dat komt ook zo op uw bankafschrift te staan.

 • Kies project Blauwburgwal
 • Vul een bedrag in.
 • Kies de betaalmethode en klik op de knop Doneren.

Bedrag

N.B. Bij iDEAL of Creditcard kunt u geen extra opmerkingen plaatsen, en wij zien uw gift alleen met de tenaamstelling van de bankrekening. Daarom, als u ANDERS vermeld wilt worden op de lijst van donateurs, of ANONIEM: stuur een kort mailtje naar wijkcentrum@oudestadt.nl met daarin of en hoe uw naam vermeld moet worden. Als u niets stuurt houden we de tenaamstelling bij de bank aan. Als u wilt kunt ook toevoegen waarom u doneert: bv. (oud-)buurtbewoner of dat u een familielid bent van getroffenen.

Wilt u dit bericht ook doorgeven aan vrienden, familie, andere bewoners en ondernemers? Dat kan ook via facebook, twitter enz. (zie icoontjes onderaan).

In het maartnummer 2020 van Buurtkrant Zeven komen meer details over de invulling van de herdenking op 11 mei 2020.

Buurtinitiatief Herdenking Blauwburgwal
Comité van Aanbeveling:

Elsbeth Etty
Paul Haenen
Syp Wynia

4 reacties

 1. Nico Schoen schreef:

  ik was 5 jaar en woonde op de Herengracht 27 daar ben ik geboren
  ik was voor de deur aan het spelen mijn buurman was dhr Popke
  hij moest naar de blauwburgwal en vroeg of met hem mee ging ik
  liep wel meer met hem mee we liepen ter hoogte van remolenstraat
  toen kwam een vriendje aan om met me spelen hij woonde in de langestraat Popke zei ga met vriendje spelen dat was mijn redding hij liep door naar de blauwburgwal toen kwam dat beruchte vliegtuig over heel laag mjin vriendje werd bang en rende naar huis ik ben blijven staan en zag de bom in het water vallen en toen op de huizen mijn buurman was een van de doden mijn vriendje heeft onbedoeld mijn leven gered
  ik ben nu in middels 85 jaar

 2. Fred Geukes Foppen schreef:

  Naast de creditcards is ook
  Paypal
  een simpel internationaal betalingssysteem voor degenen die gewend zijn met Paypal te betalen.

 3. Mw. Marx Warmerdam schreef:

  Kunt u naast het IBAN nummer ook de gegevens verstrekken voor internationale bankoverschrijvingen (Bic code en adres van de bank). Heel veel familieleden van Cornelis / Kees Schavemaker wonen in the VS. Ik wil hen vragen een donatie te doen. Met vriendelijke groet, Marx

  • Wijkcentrum d' Oude Stadt schreef:

   De BIC van de ING is INGBNL2A.
   Is een creditcardbetaling geen betere optie?
   Mollie ondersteunt de internationaal belangrijkste merken creditcards Visa, Mastercard, American Express, Cartes bancaires en CartaSi. Heel eenvoudig: creditcardgegevens invullen en autoriseren, klaar. Als iemand geen creditcard heeft, dan is er misschien een vriend of familielid die het voor hem kan doen.