Buurt 5:

Print Friendly, PDF & Email

Buurt 5 wordt begrensd door (het water van) het Singel, de Vijzelstraat, de Vijzelgracht, de Singelgracht, de Leidsegracht en het Koningsplein.

werkgebiedbuurt5.png

‘Buurt 5’ van Wijkcentrum d’Oude Stadt is een buurt met een aantal duidelijk van elkaar verschillende kleinere buurten: de Leidsebuurt, de Weteringbuurt en de Kerkstraat.

De Leidsebuurt wordt gedomineerd door het grootstedelijke uitgaansgebied rond het Leidseplein. Daar zijn uitgaansgelegenheden als Paradiso, de Melkweg en de Stadsschouwburg te vinden. Ook is hier de enige middelbare school in het Centrum gevestigd: het Barlaeusgymnasium.

De Weteringbuurt met z’n kleine huizen en bewoners die elkaar goed kennen is een dorpje in de stad. Dat geldt in mindere mate voor de Kerkstraat en omgeving. Door de Weteringbuurt en de Kerkstraat loopt de Spiegelstraat met antiquariaten, veel winkels met niet-dagelijkse goederen en galeries.

Zie verder:

[otw_is sidebar=otw-sidebar-8]


In de buurt

Een overzichtje van organisaties van en voor bewoners in Buurt 5.

CentrumZuid

Het bewonersplatform CentrumZuid omvat alle straten in het volgende gebied:

  • tussen de Leidsegracht en de Vijzelstraat, en
  • tussen het Singel en de Nassaukade

Het Bewonersplatform CentrumZuid maakt de mening en klachten van de bewoners in het zuidelijk deel van de binnenstad van Amsterdam zichtbaar en vertegenwoordigt die mening in de gesprekken met de Gemeente Amsterdam. (zie verder de website)

Integraal Leidsebuurt Overleg (ILO)
Het Integraal Leidsebuurt Overleg (ILO) is een overleg van vertegenwoordigers van bewoners- en ondernemersgroepen georganiseerd door stadsdeel Centrum.
Kerkstraatcomité
Het Kerkstraatcomité is een buurtgroep van bewoners uit de Kerkstraat.
Leidse in Last
Bewoners van de Leidsebuurt verenigd in bewonersgroep Leidse in Last.
WeteringVerbetering
             Deze vereniging heeft als doel om de inwoners van de Weteringbuurt te betrekken en om het woon- en leefklimaat te bevorderen. De WeteringVerbetering vereniging bestaat ruim 30 jaar.
Ondernemersvereniging De Vijzel
De vereniging wil het ondernemersklimaat in de Vijzelstraat, de Vijzelgracht en de Nieuwe Vijzelstraat straat bevorderen en behartigt de belangen van de ondernemers die lid zijn.
Overleg met ambtenaren Leidse/Weteringbuurt
Dit is een overleg van ambtenaren van het stadsdeel, buurtbewoners en ondernemers uit de buurt. In dit overleg wordt met name gesproken over de inrichting, het gebruik en het onderhoud van de openbare ruimte.
Vereniging Belangenbehartiging Bewoners Kerkstraat
De Vereniging Belangenbehartiging Bewoners Kerkstraat ondersteunt het werk van het Kerkstraatcomité en kan zo nodig als rechtspersoon namens haar leden optreden.
Verkeersgroep Wetering
Belangenbehartiging Bewoners en bedrijven op het gebied van alle soorten verkeer en vervoer. Contact: info@verkeersgroepenamsterdam.nl

[otw_is sidebar=otw-sidebar-8]

1 reactie

  1. Ik mis Verkeersgroep Wetering bij buurt 5
    info@verkeersgroepenamsterdam.nl