Doornroosje en de Bazel

Print Friendly, PDF & Email

15 nov 2019 Tel de tegels, 3 meter obstakelvrij?

Gebouw de Bazel staat fraai en indrukwekkend aan de Vijzelstraat, jammer dat de gevelwand sinds een aantal jaren ontsierd wordt door een terras. Dat terras werd steeds groter en groter, maar klachten over doorloopruimte werden door de gemeente niet serieus genomen. Toen bleken horeca in de Bazel en het terras buiten niet eens op de horeca-kaart te staan. Geen vergunning? Dat wilden we gaan uitzoeken.

Horeca moet wel kunnen
Het hoort erbij, een gelegenheid om wat te eten en te drinken in de Bazel. Er zijn tentoonstellingen, bijeenkomsten, er is van alles in het gebouw. Bezoekers van het stadsarchief zitten er vaak de hele dag te puzzelen en te studeren, en willen dan tussendoor graag een koffiepauze of iets eten. Of hun ervaringen en vondsten delen met medebezoekers. In de studiezalen hoort het immers stil te zijn.

Maar wat voor horeca dan?
Is het additionele of culturele horeca – denk aan sportkantines, gelegenheden in musea, of bv. de Zuiderkerk voor broodjes en koffie bij  bijeenkomsten of borrels na? Nee, die staan ook op de kaart, maar niet in de Bazel. Bovendien mag bij dergelijke soorten horeca geen terras in de openbare ruimte staan. Gewone, zelfstandige horeca dan, en een foutje op de kaart? Maar hoe is er dan toezicht op het terras, en waar zijn de terrasgrenzen? Wat we ook bedachten, het klopte nooit.

Duidelijkheid na handhavingsverzoek
Wij dienden 2 september een handhavingsverzoek in. En daarop kregen wij 7 november een antwoord dat duidelijkheid bracht, en waar we voorlopig heel tevreden mee zijn.

Café de Bazel had in mei 2016 een exploitatievergunning met terras aangevraagd. Op die aanvraag is nog niet beslist, omdat er eerst verbouwd moest worden om aan de wettelijke eisen te voldoen (tot dan zal het dus additionele horeca geweest zijn). Voorlopig zou de exploitatie gedoogd worden.

Het handhavingsverzoek heeft Doornroosje klaarwakker gekust.
De situatie is opnieuw bekeken, het terras wordt per 8 november 2019 niet meer gedoogd, de exploitatie van de horeca binnen wordt gedoogd tot 1 maart 2020. De omgevingsvergunning voor de verbouwing is inmiddels verleend, dus staat niets de ondernemer in de weg om een exploitatievergunning aan te vragen.

Is het echt waar?
Misschien doet Doornroosje er toch de volle 100 jaar over om echt wakker te worden. De twijfel sloeg toe toen het terras er op 15 november nog “gewoon” stond. Inclusief de parasols die niet mogen in het winterseizoen. We hebben maar weer een melding gedaan. Helaas weer een standaardantwoord en op 22 november stond het er ook nog. Nog een melding. Na iets meer dan een uur al een antwoord, dat ronduit stuitend was:
De exploitant heeft een vergunning voor terras deze is geplaats volgens de vergunning”. Alsof er iemand was gaan kijken.
Zijn wij tevreden met dit antwoord? Tegenwoordig is er een uitstekende mogelijkheid om te vertellen waarom niet. En dat hebben we gedaan!

Op 26 november nog geen reactie, en daarom nog maar eens 14020 gebeld in de hoop de gebruiksinspecteur te pakken te krijgen. Dat bleek niet nodig, mevrouw 14020 las beide dossiers, inclusief alle reacties. De eerste keer had de handhaver geen overlast gezien. Overlast? Als je niet kunt lezen moet je blijkbaar wat verzinnen. MAAR: na het nee-ik-ben-niet-tevreden-en-wel-hierom-reactie blijkt het dossier HEROPEND te zijn. Met de aantekening dat de melder gelijk heeft: er mag daar geen terras staan, en er wordt werk van gemaakt.
Zien we daar een ooglid trillen?

Helaas, toch niet. Op 29 november stond het er ook nog, meer stoelen en 4 stoeptegels=1,20 meter loopruimte.
Ja, toch wel! Op 2 december kwam er bericht: per abuis was een verkeerde datum aan de exploitant gegeven. Het terras dient nu met ingang van 9 december te verdwijnen. En dat gebeurde.

En vanaf 1 maart 2020?
Wat wij overigens helemaal over het hoofd hadden gezien (en de gemeente ook?) was het terrassenplan van oktober 2016 voor de Vijzelstraat. Dat stelt dat er 3 meter obstakelvrije loopruimte moet zijn. Tel de stoeptegels,10×30 cm is?
Zou het? Of is het gebazel en wordt het gewoon weer het beruchte maatwerk?

Lezen?

Alles is in orde hield het twitterende stadsdeel vol