Demontage

Print Friendly, PDF & Email

Donderdagavond 20 september werd de CityTree uit elkaar gehaald en meegenomen. De kluit waarmee de bewoners het riet in werden gestuurd is weg. Afbouwen van oud beleid en doortastend ingrijpen van de nieuwe wethouder?

Voormalig wethouder Litjens plaatste de CityTree op 1 december 2017 op het Markenplein aan de Valkenburgerstraat. Hij noemde toen al het moswandje “symboolpolitiek”. De werking van de CityTree was namelijk niet bewezen. Ze zouden de fijnstof moeten afvangen en zelfs stikstofdioxide.

Minder verkeer
De bewoners in de Valkenburgerstraat wensen eigenlijk alleen minder verkeer. Dat ging de gemeente niet doen. De ambtenaren haalden alle argumenten uit de kast om het verkeer maar niet te hoeven reduceren in die straat, terwijl het kentekenonderzoek daar liet zien dat tot 60% van het verkeer daar niet hoefde te zijn. Zelfs de prijs van omrijkilometers voor de automobilisten werd daarvoor uitgerekend. De kosten van de gezondheidszorg voor de bewoners uiteraard niet.

8 CityTrees
Voor meer dan € 200.000 werden 8 nieuwe CityTrees in het vooruitzicht gesteld. Die zouden eerst in het voorjaar komen, maar door alle kritiek van de bewoners, mooi samengevat door het SBS6 Programma Van onze Centen, niet meer. Hulptroepen weigerden om die dingen te plaatsen en ambtenaren wilden niet meer praten met bewoners.

Bekijk hieronder de aflevering Van onze Centen (uitzending 2 april 2018)

Niks vergroening
Alle tijd van ambtenaren ging niet zitten in de “vergroening” van de Valkenburgerstraat, maar in het bewijzen dat die dingen het zouden moeten doen. Dat bewijs kon niet geleverd worden volgens wetenschappers, omdat die CityTrees in de vrije ruimte staan; de wind waait alle kanten op. Zie AMS Institute en GGD. Daarom wordt nu alles ingezet op “modelmatig bewijs“. Daarvoor hoeven die CityTrees niet eens langs de Valkenburgerstraat te staan.

Toch?
De werklui die de CityTree demonteerden gaven aan dat ze over 3 weken het vervolg van de klus komen klaren;  ze plaatsen dan 8 CityTrees. Dinsdag 25 september in het holst van de nacht werden bewoners wakker gehouden door de sonore bromtonen van een graafmachientje, dat zich met een slakkengang door de Valkenburgerstraat verplaatste. Her en der in de Valkenburgerstraat gingen de stoeptegels weg en werd gegraven om elektraputten aan te leggen. De werkzaamheden houden voorlopig aan. Dinsdag 2 oktober overdag worden de onderstukken geplaatst. Binnen een maand is de Valkenburgerstraat dus echt een WEG MET CITYTREES: 8 mospaneeltjes alleen maar voor de uitstraling van de gemeente. Niet voor de gezondheid van de bewoners.

Zo lijkt het er op dat de verkiezing niet geholpen heeft en de gemeente op de oude voet doorgaat (het volgende kritische programma heeft zich al bij de bewoners gemeld). Kennelijk is het wensdenken dat een nieuwe wethouder het oude beleid en projecten van de voorganger tegen het licht houdt en ingrijpt.

Het bezwaar: Het is een verspilling van belastinggeld en openbare ruimte. Uit een recente studie van AMS Institute ‘Stimuls Project 2016’ in samenwerking met de Amsterdamse GGD blijken deze CityTrees geen noemenswaardig effect op de luchtkwaliteit te hebben. Bovendien stelt AMS Institute in haar studie dat het niet verstandig is in deze techniek te investeren.

Bezwaar
Inmiddels heeft een bewoner bezwaar gemaakt. Het wijkcentrum heeft op 26 september ook een bezwaarschrift verzonden, sluit zich aan bij de eerdere bezwaren en verwijst naar de vergunning van Waternet, maar ook naar het ontbreken van een omgevingsvergunning. Dit onderwerp staat ook op de agenda van de Raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit, Duurzaamheid van 4 oktober 2018, agendapunt 24. Wordt vervolgd.

Bijlagen

1 reactie

  1. Michiel Huijsman schreef:

    De veronderstelde werking van de CityTrees is inmiddels lang en breed onderuitgehaald door wetenschappelijk onderzoek. Het effect op de luchtkwaliteit is nihil.

    Eens met @AnneKnol dat deze contrapsels verjubeling van gemeenschapsgeld zijn. Maar er nog iets dat verdwijnt door het doordrukken van deze schijnvertoning: Het vertrouwen van de burger in het bestuur. Dat vertrouwen kwijtraken is m.i. veel ernstiger voor het bestuur dan verspilling van middelen…

    Hoe gaat het gemeentebestuur dit vertrouwen terugwinnen?