Wij van wc-eend adviseren …

Print Friendly, PDF & Email

De uitslag in stadsdeel Centrum

Jazeker: WC-eend.

De leden voor de stadsdeelcommissies zijn gekozen. Er was ons door de gemeente gezegd dat we op iemand uit onze buurt konden stemmen, maar helaas stonden er geen adressen of buurten genoemd op de kandidatenlijsten. Mensen uit de Nieuwmarktbuurt die dachten dat ze in Centrum-oost woonden, hadden hun kandidaat al voor ogen, en in het stembureau bleken ze aan de verkeerde kant van de onzichtbare streep over het plein te wonen. Misschien een beetje suf. Andersom zal dat ook voorgekomen zijn in de grensstreken. En de rest? De rest zag allemaal onbekende namen, maar ook politieke partijen. Aha … dat waren dus de “echte”? Die kenden we tenminste uit de krant en van tv. De partijnamen. Niet de mensen.

Onmogelijk
Het werd een fiasco voor de niet politieke kandidaten, om wie het toch eigenlijk allemaal begonnen was. Hoe kun je zonder (financiële) ondersteuning tienduizenden flyers laten drukken en verspreiden? In beide gebieden van stadsdeel centrum hadden ongeveer 20.000 kiezers een stem uitgebracht, met een opkomst van rond de 50% hadden de kandidaten zo’n 40.000 mensen moeten bereiken. Dat zullen zo’n 20.000 of meer huishoudens zijn? Advertentietje in de krant? Wel een beetje duur. De kandidaten kregen veel te laat in de gaten dat ze niet alleen in hun buurt stemmen moesten werven, maar in het halve stadsdeel.

In de hele stad gaat er welgeteld EEN zetel in een Stadsdeelcommissie naar een bewoners-organisatie die overigens al tientallen jaren bestaat: Méérbelangen in de Watergraafsmeer.

De WC-eend
Nu gaan de Stadsdeelcommissies dus bestaan uit voornamelijk GL-D66-VVD-PvdA, die advies uitbrengen aan dezelfde partijen in Gemeenteraad en College. ER VERANDERT DUS EIGENLIJK NIETS. Maar eigenlijk wisten we dat al, het nieuwe stelsel is er op een holletje doorgedrukt, de informatie vanuit de gemeente was ver onder de maat, AT5 wist het voor elkaar te krijgen om steeds weer foutieve informatie te verstrekken, en dit is dus het belabberde resultaat.
Of de gekozen politici nu opeens wel de “ogen en de oren” van de buurten zullen zijn? Dat waren ze de afgelopen 4 jaar nauwelijks, waarom zou dat nu anders zijn?
Direct na de teleurstellende cijfers vroeg het stadsdeel centrum de verliezers hun leuke ideeën, initiatieven enzovoorts op gele post-its te schrijven. Niet erg tactisch op dat moment. Of iemand er gehoor aan heeft gegeven is ons nog niet bekend. Heel leuk, zet de naievelingen maar aan het werk, kunnen ze zich nog eventjes belangrijk voelen, en dan gaan wij verder met onszelf te adviseren.

Onvoorbereid
Groen-transparante wethouder Choho reageerde vandaag tegenover AT5 voor het eerst op de uitslag: ‘Mooi om te zien dat veel meer mensen en groepen hebben meegedaan aan de verkiezing. Jammer dat het niet gelukt is om ook gelijk meer bewoners die niet verbonden zijn aan een politieke partij, ook in de stadsdeelcommissies te krijgen.’
Wie had er ook alweer zo’n haast gehad dit ondoordachte stelsel door te drukken? Als je eind augustus 14020 belde en vroeg naar een ambtenaar die voorlichting kon komen geven aan bewoners over het nieuw bestuurljk stelsel (de inspraakperiode liep toen op z’n end), kreeg je steevast te horen “het wat???”. Na uitleggen en heel veel frustrerend rondbellen (hulde voor de medewerkers van 14020) kwam je wel ergens in de buurt, maar helaas, de mensen met mogelijk kennis van zaken waren op vakantie.
En op het eind nog een uitermate knullige kandidatenwijzer … De enige troost daarbij is misschien dat bijna niemand er van wist.

Kon het eigenlijk wel?
Dat de politieke partijen ook mee konden doen wordt door veel kandidaten gezien als de oorzaak van het debacle. In het Centrum kregen de onafhankelijke partijen ongeveer 10% van de stemmen. Maar wat zou er gebeurd zijn zonder mededinging van de politieke partijen? Welk percentage zou dan nog gestemd hebben? Hadden we dan een representatieve stadsdeelcommissie kunnen kiezen?

Alle uitslagen vindt u HIER
De processen verbaal laten alle cijfers zien: per kiesdistrict hoeveel stemmen op welke lijst, en welke kandidaat. Hopelijk laat de gemeente het daar een poosje staan. Tot de evaluatie van het stelsel bijvoorbeeld.

Ook het Parool geeft een kritische beschouwing. Een citaat:
“Jammer dat het niet gelukt is,” was de reactie van verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho (D66) op deze slachtpartij in het lokaal bestuur, alsof hij oprecht verbaasd was dat de vos als winnaar uit het hok naar buiten stapte, en niet de kip.”

Zie ook
Kandidaten hadden al lang hun twijfels: ingezonden brieven Parool, december 2017.
De persconferentie onafhankelijke kandidaten stadsdeel Centrum, met links naar persverslagen, 14 feb 2018
De niet-politieke kandidaten in stadsdeel Centrum