Laatste Rondje Stopera

Print Friendly, PDF & Email

14 maart was het laatste Rondje Stopera: lopen voor schone lucht, tijdens de laatste Raadsvergadering voor de verkiezingen. Rondje Stopera stopt.

Sinds april vorig jaar maakt het bewonersinitiatief “Schone Lucht en Ruimte” schone lucht hét verkiezingsthema van de gemeenteraadsverkiezing 2018. De laatste vier maanden met Rondje Stopera. Een week voor de verkiezing, 14 maart, was het laatste rondje, zodat #SchoneLucht het nieuwe normaal wordt tijdens EN na de verkiezingen. Niet ooit, maar NU #SchoneLucht #RechtopGezondeLucht.

Gesproken werd door Joyce van Heijningen namens de Partij van de Dieren. Gelopen werd voor schone lucht onder de muzikale begeleiding van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. Dat was de laatste keer. Het bewonersinitiatief stopt en roept geïnteresseerden op zich anders activistisch te uiten.

Maatregelen NU
Maandag 26 maart kondigde de overheid maatregelen aan om in de meest vervuilde straten in Amsterdam de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat doet de overheid omdat Milieudefensie op 7 september een kort geding won. Tot mei kan iedereen zijn mening geven over de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen. Dat gaat via een zienwijzeprocedure.

NIET GENOEG
De organisatoren van het Rondje Stopera weten dat de nu voorgestelde maatregelen onvoldoende zijn om de luchtkwaliteit op de knelpuntstraten in Amsterdam o.a. de S100, Wibaut-as en Prins Hendrikade op korte termijn effectief te verbeteren. Dinsdag 3 april komt hier een stuk te staan met de onderbouwing van die feiten. De overheid begrijpt niet dat het probleem urgent is. Het gaat om onze gezondheid.

Activistisch blijven?
Na onze fietsdemonstratie en 4 rondjes Stopera beraden de organisatoren van het Rondje Stopera over nieuwe vormen van actie. Tot die tijd kunt u zeker zelf actie ondernemen door bijvoorbeeld uw zienswijze te sturen naar het Ministerie en u aan te melden als luchtwachter bij Milieudefensie.

Rondje Stopera ondersteunende organisaties zijn: