Metro-overlast

Print Friendly, PDF & Email

De groep Metro-Geluid/Nieuwmarkt heeft nieuws over de nachtelijke testritten die nu echt zijn begonnen en vraagt alle bewoners die de enquête van de Ombudsman hebben ontvangen, deze in te vullen.

Testen metro
De testritten op het traject CS-Weesperplein zijn keer op keer uitgesteld. Nu zou er toch het weekend van 23 op 24 en van 24 op 25 februari op hoge snelheid gereden worden. Het was niet tegen te houden. Van de Dienst Metro en Tram ontving de groep de volgende informatie.

Aan alle voorwaarden is voldaan en in de planning staat nu dat er tussen 01.30 en 05.30 uur testritten plaatsvinden tussen Centraal Station en Gein en tussen Centraal Station en Gaasperplas. Er zijn maximaal 4 M5 voertuigen aan het testen op hoge (normale) snelheid. Het is alleen moeilijk aan te geven hoe vaak de metro’s voorbij zullen komen. Dit hangt ook af van de testresultaten. Uiteraard kan er altijd nog iets tussenkomen, maar dit is waar wij nu vanuit gaan. Zoals we een tijd geleden al hebben afgesproken, horen we graag van u – na het testweekend – hoe u dit heeft ervaren. Ik hoop uiteraard dat u er weinig hinder van zult ondervinden. Mocht er nog iets veranderen, dan laat ik dat direct (uiterlijk donderdag of vrijdag voor het testweekend) weten.

Of de bewoners boven het traject overlast hebben ervaren is nog niet duidelijk.

UPDATE
Amsterdam, 2 maart 2018
Beste buurtgenoten die ook in meerdere of mindere mate overlast ondervinden van de Metro-Oostlijn,
Ook dit weekend zullen er weer nachtelijke testritten op hoge snelheid gereden worden, er zullen nog meer weekenden volgen, helaas.

LAATSTE UPDATE
Amsterdam, 28 maart 2018
(van Esther Hesp, Coördinator Projectbegeleiding Metro en Tram, Gemeente Amsterdam:
Hierbij weer een berichtje van mij over de testritten op het bestaande net. Met Pasen wordt er niet gereden in de nacht.
Verwachting is dat dit de komende weekenden wel het geval zal zijn. Er is echter een software update die weer getest moet worden en dat betekent dat we dan eerst weer op lage snelheid testritten gaan uitvoeren.
Dit gebeurt wel met allemaal verschillende voertuigen (zowel M5 als M4 als ander materieel). Omdat er niet harder dan 20km/uur gereden gaat worden, verwacht ik dat u hier vrijwel geen hinder van gaat ondervinden.

Overlast? Mail!
De groep Metro-Geluid/Nieuwmarkt vraagt de bewoners het volgende: “Mochten jullie de komende nachtelijke testritten waarnemen en/of overlast hierdoor ervaren, (geluid, trillingen) geef het a.u.b. door aan (NieuwmarktOostlijn@gmail.com) en aan de Dienst Metro en Tram (Metro.Tram@amsterdam.nl).

Doe mee met ombudsman enquête metro-overlast
In het kader van de aankondiging van deze nachtelijke testritten heeft nu ook de Ombudsman zijn lang geplande enquête opgestart (vanaf morgen en dan voor de komende 3 weken) om nog een keer ‘groots’ de metro-overlast van alle bewoners boven of aan de metro-tunnel wonend in kaart te kunnen brengen. Als het goed is, hebben al die bewoners deze week een brief van de Ombudsman met nadere toelichting over deze enquête ontvangen. Mocht dat niet zo zijn, geef het a.u.b. door aan de Ombudsman (T 020-6259999 of onderzoek@ombudsmanmetropool.nl).

Hierbij willen wij ons dan ook even aansluiten aan de oproep van de enquête: DOE MEE! Nemen jullie a.u.b. voor de komende periode zéker (!) de moeite – ja het is gedoe – om je waarnemingen omtrent de rijdende metro-treinen vast te leggen. Geef het ook door aan jullie buren, en houd ermee rekening dat ‘overlast’ een relatief begrip is en dat de metro-geluiden en trillingen in principe helemaal NIET in uw woning/woonomgeving ’thuis horen’!

Ook als u nergens last van hebt
Als u de enquête hebt ontvangen en u hebt nooit ergens last van gehad, en de komende weken ook niet: geef dat ook door. Zo kan er goed beoordeeld worden waar de problemen zich wel en niet voordoen. En misschien kan dat ook leiden tot het vinden van de oorzaak.

Tot slot
In de afgelopen jaren worden door verschillende bewoners op verschillende adressen ook iedere keer weer periodes van structureel verminderde dan weer versterkte metro-overlast geconstateerd. Mocht de metro-overlast tijdens de komenden drie weken van het lopende enquête-onderzoek op uw adres verminderd voorkomen, laat dat dan ook zéker aan de ombudsman weten, om een eventuele vertekening van de uitkomst van deze enquête te voorkomen!

Voor de komenden drie weken van het enquête-onderzoek: laat je bevindingen horen!
Voor nachtelijke testritten: sterkte!

NieuwmarktOostlijn@gmail.com