Voorbereiding Autoluw om te beginnen op de Rochelroutes

Print Friendly, PDF & Email

Maandag 16 december wil d’Oude Stadt met vertegenwoordigers van bewoners(-organisaties) in gesprek om in januari 2020 een bijeenkomst te organiseren: Autoluw Amsterdam = De Roetzooi de stad uit, om te beginnen op de Rochelroutes! (Autoluw 4).

De Agenda Autoluw wordt 16 januari 2020 vrijgegeven voor inspraak. Dat moment grijpt de Werkgroep Luchtkwaliteit en Mobiliteit van d’ Oude Stadt aan om samen met andere wijkcentra, een aantal bewoners, actiegroepen en sympathisanten van de bewoners van de Rochelroutes een krachtige statement of actieplan te maken (maandag 20 januari 2020). Met als doel om van de Gemeente Amsterdam te eisen dat de Agenda Amsterdam Autoluw voor alle Amsterdammers geldt!! Zonder uitzondering!! Dat heeft voorbereiding nodig. Die voorbereidingsbijeenkomst is gepland op 16 december:

Wat: Voorbereidingsbijeenkomst Autoluw 4
Voor wie: vertegenwoordigers van bewoners(-organisaties) uit heel Amsterdam, met name de straten waar de Agenda Autoluw negatief uitpakt (meer verkeer, bijvoorbeeld de hoofdroutes)
Wanneer: 16 december om 20:00 uur
Waar: d’Oude Stadt, Kerkstraat 123, 1017 GE Amsterdam  Hoe kom ik daar?
Aanmelden via: wijkcentrum@oudestadt.nl o.v.v. voorbereiding Autoluw. Geef daarbij aan welk straat/bewoners/organisatie u vertegenwoordigd.

De Roetzooi de stad uit, om te beginnen op de Rochelroutes
De autoluwe stad in Amsterdam is noodzakelijk om overschrijding van de Europese grenswaarden te voorkomen. Maar in de “concept Agenda Amsterdam Autoluw“ maakt de Gemeente Amsterdam bewust de keuze om niet minder maar zelfs 30% meer autoverkeer door een aantal straten van de hoofdroutes te sturen. Dat betekent voor zo’n 25.000 Amsterdammers, die aan die hoofdroutes wonen en werken, dat de toch al erbarmelijke luchtkwaliteit en veiligheid voor hun huis nog meer zal verslechteren.

Protest
Is de Agenda Autoluw nu nu het resultaat van jarenlange acties en zogenaamde inspraakprocedures van bewoners op hoofdroutes om de slechte luchtkwaliteit langs deze vreselijke Rochelroutes dringend te verbeteren? Dat is volstrekt onaanvaardbaar en ongeoorloofd. Bewoners willen bijvoorbeeld een integrale aanpak, of een socialer Autoluwplan. Bewoners van Kattenburg hebben hun straat al geblokkeerd, zijn zelfs een petitie gestart (tekenen!) en gaan op woensdag 11 december vanaf  14:30 uur in een protestmars naar de Stopera (kom ook). Inmiddels heeft de VVAB samen met andere organisaties een Manifest Autoluw als raadadres uitgebracht.

Meer gezonde lucht voor iedereen
Wij eisen dat de noodzakelijke en door Europa verplichte verbetering van de luchtkwaliteit in Amsterdam  Nu   en niet   STRAKS (t/m 2025), of LATER (t/m 2040) in Amsterdam in gang worden gezet. En zonder uitzondering voor zo’n 25.000 Amsterdammers, die wonen en werken aan o.a. de Stadhouderskade, Overtoom Nassaukade, Mauritskade, Rozengracht, Prins Hendrikkade Kattenburgerstraat, Valkenburgerstraat, Weesperstraat en Wibautstraat.

De Roetzooi de hele stad uit te beginnen op de Rochelroutes

Achtergrond
Dit is de 4e avond over Autoluw die  d’Oude Stadt organiseert. De andere 3 avonden waren:

Geen verkeer: geen belasting luchtkwaliteit
De jaarlijkse autovrije dag op 17 november in de Valkenburgerstraat vanwege de intocht van Sinterklaas laat duidelijk op de plaatselijke fijnstofmeter zien dat tussen 12:00 en 14:00 uur de waarden dramatisch zakken.

1 reactie

  1. Standaert schreef:

    Graag vermindering van fijnstof, niet alleen voor buitenlandse gasten als Sinterklaas maar ook en vooral voor bewoners.