Meer groen in de stad

Print Friendly, PDF & Email

Op 1 februari werd de schop in de stoep gezet van het mr Visserplein. Trottoirtegels wijken voor groen en niet alleen daar. Wethouder Ivens presenteerde een investeringsplan voor groen. Betekent het ook echt groen in het Centrum of slechts plukjes troostgroen?

Het stadsbestuur maakt 26,5 miljoen euro vrij voor het vergroenen van de stad in 18 grote groenprojecten. Dat kopt het bericht van wethouder Ivens op Amsterdam.nl.

Wethouder Laurens Ivens (Groen): “We planten bomen, zorgen voor meer ruimte voor de natuur en we voegen ook een park toe in de drukke binnenstad. Alle Amsterdammers, mensen en dieren, verdienen een groene en leefbare stad.”

Raadsadres
Alle goede bedoeling van de wethouder ten spijt, toch diende het Comité Westelijke Grachtengordel e.o. prompt een raadsadres in. Ze zijn teleurgesteld, omdat het centrum niet bij de 18 genoemde groenprojecten staat. Daarnaast worden de bomen langs de grachten bedreigd door kap. Die kap kan met geld uit die 26,5 miljoen voorkomen worden en daarom verzoekt het comité de plannen aan te passen.

Daar staat dan wel weer tegenover dat de bomen op het Rembrandtplein blijven staan: de ondergrondse fietsenstalling is afgeblazen.

Parken in het centrum?
Voor het centrum worden wel twee “parken” genoemd. Een daarvan is het Weteringpark, tussen de twee Weteringplantsoenen, terwijl dat volgens Wikipedia al een verzameling “groenvoorzieningen” is. Daarbovenop dan ook nog een experiment bij het Weteringcircuit met groene abri’s, een soort citytree van JCDecaux met reclame (geef uw mening!).

Ook is eind januari gestart met de verdere uitbouw van het Knowledge Mile Park, bij de Reinwardt Academie net voorbij de Nieuwe Herengracht. Gevolgd met het weghalen van stoeptegels voor een heel smalle geveltuin langs de Academie van Bouwkunst. Plantjes komen later.

Zowaar wist men te melden dat daarna aan de overkant van het mr Visserplein bij de Nederlandse Filmacademie een geveltuin wordt aangelegd. Onbekend is of dat een XXL-versie wordt zoals bij de Baxterbuilding. Daarnaast zal er ook een geveltuin gemaakt worden bij de Academie voor Theater en Dans aan de Jodenbreestraat.

Conclusie
Al die extra groenstroken in het centrum maken toch echt niet een nieuw park, zoals www.amstel-ijpark.amsterdam. Troostgroen dus!

 

1 reactie

  1. Loes schreef:

    Geen park in het Centrum? Dan kan het ook niet misbruikt worden als sportveld of evenemententerrein. Dat scheelt dan weer.