Nieuwe mega-reclame

Print Friendly, PDF & Email

Het nieuwe beleid voor Buitenreclame was nauwelijks vastgesteld, of de gemeente Amsterdam stuurde het verheugende bericht aan Unesco dat de grote steigerdoekreclames nu echt tot het verleden behoren. En wat zien omwonenden op 23 december 2020 plotseling verschijnen? Een enorm reclamedoek direct  aan de gevel van Herengracht nr. 206-216. Middenin de Unesco kernzone.

Bouwgerelateerde reclame
Het gebouw, een rijksmonument in buitenlandse handen, wordt momenteel verbouwd. Dat gaat nog zeker een jaar duren. De vergunning daarvoor dateert waarschijnlijk van enkele jaren geleden.

Nee, er staat geen bouwsteiger, dus is er geen sprake van steigerdoekreclame. Dan was het simpel geweest: hoogstens 10% van het doek mag ingenomen worden door pandgerelateerde reclame, rechts onderaan het steigerdoek, met een maximum van 18 m2. Het is ook geen bouwbord (mag ook maar max. 18 m2 zijn). Een spandoek?
Valt het onder gevelreclame? Daarvoor staan de regels in de welstandsnota, de Schoonheid van Amsterdam. Daar kunnen we zoiets ook niet tegen.

Vergunning?
Hoe luidt de vergunning voor het reclamedoek? Op grond waarvan is ontheffing verleend van het verbod op reclame? Geen aanvraag of vergunning te vinden in de bekendmakingen. Medewerker 14020 kan niet helpen, verwijst naar het algemene contactformulier. Dan moet je maar afwachten wanneer je antwoord krijgt en of dat dan een antwoord is op je vraag. Andere medewerker verwijst naar vergunningenbouw (stadsloket).
Zoiets zal onder objectvergunningen, of apv vergunningen vallen, en inderdaad valt dat onder het stadsloket. Maar het kan zijn dat het stadsloket vindt dat er geen vergunning nodig is, alleen maar een melding.
We gaan nog even verder zoeken.

Komt het meer voor?
Ziet u meer van die grote reclames aan gevels verschijnen? Stuur een foto met het adres naar wijkcentrum@oudestadt.nl o.v.v. gevelreclame.

 

3 reacties

  1. Standaert schreef:

    Kapitalisten stellen zichzelf boven de wet. Ik hoop dat de gemeenteraad dit aanpakt.

  2. Rupino Griffioen schreef:

    Stuur een brief naar de verantwoordelijke wethouder, met cc naar alle raadsleden, de ombudsman, met de u beschikbare documenten (want anders zal het antwoorden jaren kunnen duren), en stel een redelijke termijn voor een gedegen antwoord. Dan nog is het maar hopen dat er een direct begrijpelijke reactie is.

  3. Rogier Noyon schreef:

    Handhavingsverzoek doen, zou ik zeggen