Vrolijke Spitse Fietsdemonstratie

Print Friendly, PDF & Email

De bewonerscampagne ”Schone Lucht en Ruimte“ (waaronder d’Oude Stadt) organiseerde vrijdag 22 september in de spits vanaf de Dokwerker: DE SPITSE FIETSDEMONSTRATIE AMSTERDAM.

Die vrijdag was internationale autovrije dag van de nationale mobiliteitsweek 2017. Honderden demonstranten kwamen op de oproep af. De demonstratie ging dwars door de spits van Amsterdam. De fietsers waren uitgerust met mondkapjes, fluitjes, toeters en borden met teksten als: “Geef het fietspad terug” en “Schone Lucht en Ruimte”.

Schone Lucht en Ruimte
De gevolgen van tijdens de spits rijden, waren opstoppingen van het verkeer. De automobilisten konden hier geen geduld voor opbrengen. Met nog meer getoeter tot gevolg. Terwijl de demonstranten iedere dag last hebben van de drukte in de stad.

Doel van de demonstratie is Amsterdammers ervan bewust te maken dat de luchtkwaliteit in Amsterdam echt niet goed is. Ondanks de geruststellende woorden van sommige wethouders en andere politici. De demonstratie ging daarom juist door straten heen waar de lucht sterk vervuild is met fijnstof en stikstofdioxide. Ook moet er meer ruimte komen voor voetgangers en fietsers. Milieudefensie deed daar onderzoek naar en bracht het rapport uit: Van wie is de stad.

Verkiezing 2018
De Spitse Fietsdemonstratie Amsterdam is een signaal aan de bestuurders van onze stad. Maak Amsterdam NU schoner, ruimer en veiliger. En prettiger om in te leven, wonen, werken en verblijven. De oproep aan de politiek is dan ook: “Laat schone lucht en ruimte hét thema worden van de Amsterdamse Gemeenteraadsverkiezingen 2018!”

Snorscooters van het fietspad
Aandacht werd ook gevraagd voor de snorscooters, die nu echt van het fietspad af moeten; geen vertragingen meer voor helmplicht vanuit Den Haag. En ook meer ruimte voor fietsers en duurzame mobiliteit. De demonstratie eindigde rond 19.00 uur voor de Balie.