Afstappen

Print Friendly, PDF & Email

De deur uit betekent altijd: voorzichtig de deur opendoen, naar links en rechts kijken als ware het een gewone weg. Als de kust “vrij” is kan ik de deur pas uit. Tijdens het afsluiten in max 30 seconden reden voorbij: een fietstaxi, een bezorgfiets, een gewone brommer, een bezorgbrommer, een fiets en een brede bakfiets.

Zo begint op 17 mei, in het inspreekhalfuur bij de raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid, de noodkreet van bewoners en ondernemers in en rond de Raamsteeg, verwoord door Albertien Pareau Dumont. Het is niet meer van deze tijd om het zogenaamde Hoofdnet Fiets (breedte van 2,5 meter per rijrichting) door stegen van max. 3 meter breed met voetgangers te proppen. Er gebeuren ongelukken. Dat is achterhaald en de bewoners vinden het te gek voor woorden met de toenemende drukte. ‘Dat kan dus niet meer’, aldus bewoonster Albertien Pareau Dumont. ‘Dat is bedacht in een tijd dat er enkele fietsers waren met af en toe een brommer.’

Zij vraagt de raad het routeplan aan te passen. En tot zolang, eindelijk eens de extra paaltjes te plaatsen, die de fietstaxi’s en brede brom-“fietsen” weren. Lees hier haar hele inspraak.

Hoofdnet Fiets
Het is voor velen herkenbaar, de smalle straatjes waar voetgangers en steeds grotere aantallen van alle soorten “fietsers” zich doorheen persen. De smalle Raamsteeg en Heisteeg maken deel uit van het Hoofdnet Fiets (met een min of meer voorrangspositie voor fietsen) en zijn onbegaanbaar aan het worden voor voetgangers. Er zijn al ongelukken gebeurd, en het wachten is op ongelukken door de steeds groter wordende agressie tussen de verkeersdeelnemers. De straten worden onleefbaar.

Het verzoek om meer aandacht voor de voetganger in de Raamsteeg en de nabijgelegen Heisteeg werd tijdens het inspreekhalfuurtje gelinkt aan de 2 inspraak projecten: het fietsbeleid 2017-2022 en de herinrichting van de Nieuwezijds Voorburgwal Zuid. De herinrichting is een goed moment om zowel bewoners als voetgangers te ontlasten van de dagelijkse ergernis en de agressie tussen de botsende verkeersdeelnemers: zogenaamde fietsers en voetgangers.

AT5
Op 30 mei kreeg het verhaal een vervolg in een reportage van AT5. ‘Het is er gevaarlijk. Mensen worstelen om er doorheen te komen’, zegt een winkelier in de straat. ‘Met de mensen die van twee kanten komen met fietsen en brommers, alles komt er doorheen. Ik heb al ongelukken gezien.’ Het blijft opletten in de Raamsteeg. En dat komt omdat de steeg onderdeel is van het Hoofdnet Fiets.