Helikopters!

Print Friendly, PDF & Email

Ze zijn niet helemaal nieuw, maar nu verwelkomt Amsterdam publiekelijk de nieuwste pretparkattractie: helikopterrondvluchten boven de stad. Weer een irritante herrieschopper erbij. Van politiehelikopters zien we het nut nog wel in, dus kunnen we die nog wel accepteren.

Klachten?
Klachten over vliegverkeer kunnen ingediend worden bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol. BAS is het informatie- en klachtencentrum waar omwonenden terecht kunnen met al hun vragen en klachten over het vliegverkeer van, naar en op Schiphol. BAS is een gezamenlijk initiatief van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Amsterdam Airport Schiphol (AAS). Bij het BAS kunt u ook klachten over helikopterlawaai kwijt, ook als u niet weet wat voor helikopter je hoort.

Amsterdamse politiehelikopters en traumahelikopters vliegen van en naar Schiphol, andere kunnen een ander, regionaal vliegveld als basis hebben. Alle klachten worden geregistreerd. Vanuit gegevens die u doorgeeft (tijd en locatie bijvoorbeeld) en vluchtgegevens van Schiphol kan men nagaan of het om een bij Schiphol bekende helikopter gaat of niet.

U kunt uw klacht of vraag op de website van BAS kwijt. U kunt ook bellen: het BAS is dagelijks telefonisch bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur, ook in het weekend via tel: 020 6015555. Op feestdagen is BAS niet bereikbaar. Op die dagen kunt u uw vragen of klachten indienen via de website of inspreken op de voicemail.

Amsterdam.nl
Op de website van de gemeente Amsterdam wordt bij klachten onderscheid gemaakt tussen geluidsoverlast van politiehelikopters en vip- of pleziervluchten. Bij die laatste wordt verwezen naar de luchtvaartpolitie. Je zou denken dat de politie over overtredingen gaat. En onze nieuwe pretparkattractie,  zal ongetwijfeld beschikken over de benodigde vergunningen en ontheffingen. Het registreren van overlast staat op hun website niet bij de taakomschrijving. Maar natuurlijk kunt u proberen uw klacht ook daar te deponeren, via email of telefonisch.