Roetontbijt

Print Friendly, PDF & Email

Donderdagochtend 21 november vroeg kwamen in de nieuwe hal van het stadhuis vele bewoners en politici af op het eerste openbare Amsterdamse roetontbijt. Georganiseerd door bewonersgroep Valkenburgerstraat samen met de Hoge School van Amsterdam (HvA – AMFI mode) en het ontwerperscollectief Ser-Vies. Wethouder Van Doorninck nam de “Vergaderset” van het Amsterdamse Roetservies in ontvangst. Sandra Rottenberg praatte het geheel aan elkaar.

Het eerste openbare Amsterdamse roetontbijt werd door de bewonersgroep Valkenburgerstraat aangeboden aan Burgemeester & Wethouders, raadsleden, politici, beleidsmakers, bewoners, ondernemers en de pers. Doel van het ROET-ONTBIJT is om de urgentie van de Amsterdamse luchtkwaliteit op een andere wijze dan cijfers INZICHTELIJK en TASTBAAR te maken. De kleuren van dit servies geven genoeg gespreksstof om politici doortastender de luchtkwaliteit en leefbaarheid in de stad te verbeteren. Op de tafel lagen attributen die inzicht gaven hoe de lucht vervuilt. De aanwezigen genoten daarnaast van de heerlijke volkoren croissants (van Hartog) en kregen voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Gesprek
De tafel stond voor de commissiezaal waar die ochtend de raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Duurzaamheid gin vergaderen. Op hun agenda stond o.a.: luchtkwaliteitscijfers 2018 van de GGD (agendapunt 29). Daarvan meldde de GGD dat de verbetering van de luchtkwaliteit afvlakt en de verschoning van de lucht vooral komt door de gunstige windrichting en niet zozeer door de maatregelen van dit en voorgaande colleges.

Wethouder Van Doorninck, die wethouder Dijksma verving, draaide de woorden van de GGD zonder meer om en prees alle “inspanningen” die verricht zijn en gaan worden (ooit). Juist daarom kreeg de wethouder een deel mee van het unieke Amsterdamse Roetservies; de Vergaderset. Om met dit pronkstuk van Ser-Vies vooral te praten hoe de luchtkwaliteit nu echt te verbeteren is.

Achtergrond
Begin september werd op verschillende plekken in Amsterdam ROET geoogst. Bewoners en 450 studenten schraapten in een uurtje in tunnels, van richels, hekken en muren meer dan 2000 gram fijnstof bij elkaar. Het Rotterdams ontwerperscollectief Servies maakte van het geoogste fijnstof glazuren die zij vervolgens in een speciaal voor Amsterdam ontworpen servies verwerkt hebben. De verschillende kleuren –van licht geel tot donkerbruin- vertellen iets over de kwaliteit van onze lokale luchtkwaliteit.

Lees ook: Een croissant op een bordje van fijnstof: welkom bij het ‘roetontbijt’ (HVA AMFI) en de Volkskrant: Zo ziet fijnstof op je ontbijtbord eruit. Eet smakelijk