Roet oogsten in IJtunnel

Print Friendly, PDF & Email

Op 1 september rond middernacht verzamelde bewoners van de Valkenburgerstraat e.o. samen met docenten van de HvA-AMF roet in de IJtunnel. Dat roet gaat glazuur van een servies kleuren. En met dat servies wordt een roet-ontbijt georganiseerd, om de slechte luchtkwaliteit bij de politiek op de agenda te krijgen.

Buurtbewoners, luchtwachters, specialisten, die actief zijn op het gebied van Luchtkwaliteit in Amsterdam waren uitgenodigd voor een “special edition” roet oogsten in Amsterdamse tunnels. In de nacht van zondag op maandag was de IJtunnel aan de beurt. Het verkeer lag stil vanwege regulier onderhoud (1 keer per maand). Toch moesten de aanwezigen voortdurend opletten vanwege het passerende werkverkeer. Zo reed een wagen rond die de wanden nat spoot en werd er een veegwagen door de tunnel gestuurd. Ook technisch personeel reed voortdurend langs voor onderhoud aan meet- en signaleringssystemen. Die nacht is in een uurtje zo’n 400 gram fijnstof verzameld. Het AD maakte een videoreportage en Trouw maakte een stuk voor de krant.

Deze speciale Roet Oogst stond onder leiding van Servies (www.ser-vies.nl), het  Amsterdam Fashion Institute (HvA – AMFI), de Bewonersgroep Valkenburgerstraat en in samenwerking met de Gemeente Amsterdam (Verkeersleiding). Het roet oogsten in de IJtunnel is de de start van het oogsten van roet door heel Amsterdam. Woensdag 4 september hebben dat zo’n 450 eerste jaars studenten van het HvA-AMFI gedaan. Lees: 450 studenten oogsten roet.

Roetontbijt
SerVies heeft een manier gevonden om vervuiling in de lucht zichtbaar te maken: fijnstof verzamelen en te verwerken tot een glazuur wat zij op een speciaal ontworpen servies aanbrengen. De verschillende kleuren vertellen iets over de luchtkwaliteit; data worden inzichtelijk gemaakt (design thinking). De presentatie van het Amsterdamse servies is in oktober bij de Stopera, tijdens een openbaar Roetontbijt. U kunt op Centrum Begroot nog tot en met 6 oktober stemmen op Van roet naar servies & ontbijt

Bekijk hieronder de video.