Gemeente: Effe kappe nou!

Print Friendly, PDF & Email

Bewonersinitiatief ‘Gemeente Amsterdam, effe kappe nou!’ vraagt uw steun bij hun acties tegen de grootschalige bomenkap aan de Amsterdamse grachten en kades. Ondertekent u ook de petitie? Kunt u financiële steun bieden?

Het septembernummer van Jordaan&GoudenReael vermeldde nog dat bij de vernieuwing van 200 kilometer kademuren de bomen zoveel mogelijk zouden worden gespaard. Inmiddels weten we wat dat “zoveel mogelijk” inhoudt.
Bij de uitvoering van het Programmaplan Bruggen en Kademuren wil de gemeente nagenoeg alle bomen kappen. Bewoners van de Leliegracht en de Herengracht bij de Raadhuisstraat werden eind juli geïnformeerd dat zij alle prachtige iepen verliezen, sommige meer dan 70 en enkele zelfs 100 jaar oud. Een kapvergunning heeft de gemeente al aangevraagd.

Vreemd aan de gang van zaken is, dat de gemeente de kapvergunning niet heeft gepubliceerd. De gemeente laat in de bewonersbrief weten dat zij onderzoek laat verrichten naar technieken om bij toekomstige  kademuurvernieuwingen de bomen te behouden. Die onderzoeken zijn inmiddels
gereedgekomen, maar ook die zijn niet gepubliceerd. Van een van die onderzoeken weten we dat daarin een techniek wordt beschreven met boombehoud. Waarom houdt de gemeente de aanvraag van de kapvergunning geheim? En waarom publiceert zij de onderzoeken niet die laten zien dat de kap van de bomen helemaal niet nodig is?

Technieken voor kadewandvernieuwing met boombehoud zijn ook elders met succes toegepast, zoals aan de Lange Haven in Schiedam. Daarom zijn bewoners van de Leliegracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht een campagne begonnen onder de noemer “Gemeente Amsterdam, effe kappe nou!”. Er is een petitie ‘Red de bomen bij kadewandvernieuwing Amsterdam’ gestart, en op bomen zijn tags aangebracht met de tekst “Red mij!”. Daarmee wordt gepoogd de gemeente haar plannen voor de kademuurvernieuwing te laten aanpassen.

De gemeente heeft bij de ontwikkeling van deze plannen onvoldoende aandacht voor het belang van bomen in de stad. Grote bomen horen in het historische straatbeeld dat onder Werelderfgoed valt, en bomen zorgen voor koelte en schone lucht.

Voor juridische acties zijn wij een inzamelingsactie gestart, gefaciliteerd door wijkcentrum d’Oude Stadt. Wilt u doneren? Ga naar www.oudestadt.nl/bomen/

Dank voor uw steun,

Valentijn van ’t Riet
Werkgroep Behoud Beeldbepalende Bomen
Comité Westelijke Grachtengordel e.o.

U kunt een poster op A4 formaat printen om de petitie meer bekendheid te geven. Daarop staat een QR code om de petie-site snel te bereiken. Bekijk en print hem HIER.

 

LINKS:

4 reacties

 1. Josje Janse schreef:

  Vreselijk bericht over de bomen kap !

  De nieuwe boompjes waaieren niet uit , het kijken net kleine populieren .
  Die zijn ook mooi , maar niet langs de kades .
  Zijn dit Dan de nieuwe groene. Amsterdamertjes?

 2. Joe Wong schreef:

  kappen met kappen

 3. bettie Aaftink schreef:

  Wat ziet het er armetierig uit op die ‘na’ foto: het sfeervolle, het romantische is, volledig verdwenen. Die sprieten die bomen moeten voorstellen, lijken met een liniaal neergezet alsof op het laatste moment gedacht is aan wat groen, want dat was beloofd. Maar het moet niet te gek worden. Hadden we niet een groene gemeenteraad? Met zulke vrienden heb je geen vijand meer nodig!

  • de redactie schreef:

   Langs de Amstel ook allemaal van die Kerstboompjes. Beste gemeente, komen er kaarsjes in en een piek bovenop, ballen, slingers, engeltjes en kunstsneeuw?