Bomen

Print Friendly, PDF & Email

Help mee de bomen bij kadewandvernieuwing te redden!

De gemeente Amsterdam wil bij de vernieuwing van 200 kilometer kadewanden de bomen kappen. Veel van de bomen langs de grachten zijn echter onvervangbare iepen van meer dan 70 en soms zelfs 100 jaar oud. Niet alleen horen deze monumentale bomen in het historische straatbeeld (dat onder het Unesco Werelderfgoed valt), ze zorgen ook voor koelte, dempen geluid en maken de lucht schoon. Amsterdam wil de gekapte bomen vervangen door een iepensoort die veel kleiner blijft dan de oorspronkelijke variant. Het gaat om zo’n 20.000 bomen die gekapt worden!
 
In de Verordening Bruggen en Kademuren heeft de gemeente geregeld dat kapvergunningen niet meer voor elke boom afzonderlijk hoeven te worden aangevraagd. Dit proces is al in gang gezet, dus het is van het allergrootste belang dat we nu in actie komen. Bewoners van de Leliegracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht hebben de werkgroep Behoud Beeldbepalende Bomen opgericht, en zijn de campagne ‘Gemeente Amsterdam, Effe Kappe Nou!’ gestart.

Teken s.v.p. de petitie via https://www.effekappenou.nl, of direct via https://petities.nl/petitions/red-de-bomen-bij-kadewandvernieuwing-amsterdam?locale=nl

Doneren

Tegen het verlenen van de kapvergunning willen we juridische actie ondernemen. Om een advocaat in te kunnen huren hebben we geld nodig. Daar vragen wij uw hulp voor. Wijkcentrum d’Oude Stadt stelt hiervoor zijn bankrekening beschikbaar.
U kunt op twee manieren doneren:
  1. Door overschrijving op NL03INGB0004871888 t.n.v. Wijkcentrum d’ Oude Stadt onder vermelding van Gift Bomen

  2. Via iDEAL of met Creditcard (maximaal € 1000,- per keer). Uw betaling gaat naar het Wijkcentrum d’Oude Stadt via Mollie. Dat komt ook zo op uw bankafschrift te staan.
    Kies hieronder het project Bomen. Vul een bedrag in. Kies de betaalmethode en klik op de knop Doneren.

Bedrag

 
Wijkcentrum d’Oude Stadt heeft de ANBI-status. U kunt daarom uw giften in mindering brengen op uw belastingaangifte. Wij danken u bij voorbaat: Werkgroep Behoud Beeldbepalende Bomen Comité Westelijke Grachtengordel e.o.