Wonen in een hotelkamer

Print Friendly, PDF & Email

De omgekeerde wereld, lijkt het wel. Nu eens niet over toeristen die in woningen bivakkeren, maar mensen die wonen in het domein van de toerist? Een verbazingwekkend artikel op de website van !WOON. https://www.wooninfo.nl/nieuws/2020/10/wonen-in-een-hotelkamer-wat-zijn-dan-je-rechten/

Hotels hebben door de coronacrisis te lijden onder een gebrek aan toeristen. Er worden steeds meer hotelkamers als woonruimte te huur aangeboden. Het is een manier om snel tijdelijke woonruimte te bemachtigen. Maar wat zijn je rechten?
Een citaat uit het artikel:

Omdat het gaat om hotelkamers en geen reguliere woonruimte, valt de verhuur niet onder het regime van de Woningwet. Zo worden kamers (langdurig) verhuurd die als woonruimte nooit verhuurd mogen worden.

  • Een ‘bedstee hotel’ verhuurt nu ‘capsules’ van ca. 4 m2 als ‘woonruimte’
  • Het Qbic Hotel Amsterdam WTC op de Zuidas vraagt € 850 per maand voor kamers zonder raam. (Voor kamers mét raam en daglichttoetreding geldt een toeslag.)

Er zijn raadsvragen gesteld. Minister Ollongren heeft kamervragen beantwoord.

Stichting !WOON heeft op 19 oktober een memo aan wethouder Laurens Ivens gestuurd, waarin genoemde en nog veel meer voorbeelden, foto’s, en uiteraard vragen.

Er zijn ook andere verschillen tussen de aanbieders: bij het ene hotel móet je je inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP), omdat ze anders toeristenbelasting moeten betalen, in het andere hotel kan je juist weer niet inschrijven.

 

In alle gevallen lijkt het wenselijk om met de hotelbranche afspraken te maken over solide basisvoorzieningen voor de bewoners. Als de verhuur van hotelkamers als woonruimte structureel wordt, zal er structureel iets geregeld moeten worden om de (rechts)positie van de bewoners te waarborgen. De gemeente zou daartoe het initiatief kunnen nemen. We stellen u graag alvast de volgende vragen ter overweging:

  • Moeten ‘bewoners’ het recht krijgen zich in te schrijven als ze langer dan één maand een kamer huren?
  • Moeten hotels toeristenbelasting betalen indien de bewoners zich niet mogen inschrijven?
  • Dienen hotels een kookgelegenheid te bieden, al is het maar provisorisch?
  • Voldoen alle accommodaties aan de coronamaatregelen? De slaapzalen, maar ook die kleine capsules, hoe is de luchtverversing geregeld?
  • etcetera

Het is dus nog afwachten hoe het zit met uw rechtspositie als u in een capsule “woont”.

Maar ook als u in een “echte” woning woont kunt u vragen hebben over de rechten en plichten van bewoner en verhuurder, of binnen een VvE. Stel ze aan !Woon. www.wooninfo.nl/contact/