Eerste Rondje Stopera

Print Friendly, PDF & Email

Woensdagavond 20 december om 19.30 uur stonden er zo’n 80 betrokken Amsterdammers voor het stadhuis om deel te nemen aan het eerste Rondje Stopera. Terwijl binnen de gemeenteraad vergaderde. d’Oude Stadt is medeorganisator van Rondje Stopera. Het volgende Rondje Stopera is 24 januari om 19.30 uur. Komt allen.

De aanwezigen kwamen omdat de luchtkwaliteit in Amsterdam slecht is. De ervaring van de afgelopen jaren is dat als Amsterdammers onze bestuurders erop wijzen hoe vies en schadelijk dat is, deze het probleem bagatelliseren en relativeren en proberen uit alle macht onder hun verantwoordelijkheid uit te komen. Daarin slagen zij frustrerend goed.

Recht op gezonde lucht
Sinds 7 september ligt er een rechterlijk bevel om zo snel mogelijk maatregelen te nemen op plekken waar de Europese normen overschreden worden. Daar is nog niets mee gedaan. Het geduld is op. Met Rondje Stopera eisen Amsterdammers het recht op om schone lucht te ademen. Het recht om in schone lucht te leven. De concrete eis is dat de luchtkwaliteit in Amsterdam minimaal voldoet aan de normen die de wereld gezondheidsorganisatie voor goede luchtkwaliteit heeft bepaald.

Tom Helmer, medeorganisator: “En omdat de rechter zegt dat de luchtkwaliteit zo snel mogelijk beter moet, kan dit niet een kwestie van lange adem zijn. Daarom zijn wij hier weer bij de volgende vergadering van de gemeenteraad op woensdagavond  24 januari. En ook tijdens die van 14 februari en ook tijdens die daarna. Wij hopen jullie dan ook weer te zien op hetzelfde tijdstip. En we hopen dat jullie dan allemaal weer iemand meenemen. Zodat Rondje Stopera zal groeien. Laten we gaan lopen! Tegen de klok in graag. Een hele fijne wandeling!”

Nazit
Een deel van de aanwezigen ging in op de uitnodig om bij d’Oude Stadt dit eerste rondje te evalueren. Sommige kwamen vanwege een item op Radio 1.  Veel verschillende kennis bleek aanwezig en men kwam ook met ideeën voor een volgende ronde. De organisatoren vroegen ook hulp om de opkomst voor de volgende keren te laten groeien. Zo zoeken de organisatoren mensen voor media, PR en communicatie (Social Media), maar ook vormgevers en fondsenwervers. Wilt u ook wat voor Rondje Stopera doen? U kunt een email sturen naar: geefmijmaar@schoneluchtenruimte.amsterdam.

Het volgende Rondje Stopera is 24 januari om 19.30 uur. Komt allen.