Afvaltransport over water

Print Friendly, PDF & Email

Op 15 maart begint in het Wallengebied en de Nieuwmarktbuurt een proef met het vervoer van huishoudelijk afval per boot. De grote vuilniswagens zijn een bedreiging voor de kwetsbare kades en bruggen in de oude binnenstad. Daarnaast is de hoop dat hierdoor de luchtvervuiling in de smalle straten vermindert.

In de eerste week van maart wordt een bewonersbrief huis aan huis verspreid. De bewoners wordt gevraagd om hun huisvuil zoals gebruikelijk neer te zetten. Op maandag en donderdag tussen 6 uur en half 8 ’s ochtends.

 • In de groen gemarkeerde straten worden de afvalzakken door een kleine wagen van het verzamelplek geplukt en direct in de afvalboot geladen.
 • In de geel gemarkeerde straten rijden kleine wagentjes die het huisvuil ophalen om het aan de Nieuwe Uilenburgerstraat op een verzamelboot te laden.
 • Op een aantal parkeerplekken bij de afmeerplekken van de boot komt een parkeerverbod op maandag en donderdagochtend van half 8 tot 12 uur. Dat wordt met borden aangegeven.
 • In de rood gemarkeerde straten rijdt een vuilniswagen om het huisvuil op te halen. Daar ligt altijd veel afval, niet zo handig voor de kleine wagentjes zonder afvalpers.

De proef betreft alleen afval van bewoners en ondernemers die gebruik maken van het reinigingsrecht. Voor bedrijven met een afvalcontract gelden andere regels. 

Na het ophalen komen de veegkarren langs voor het zwerfvuil.
Wij vragen ons wel voorzichtig af of er met dat met het laden op de boot niet heel veel rondfladderend plastic in de grachten zal verdwijnen. Wij hebben die vraag al uitgezet via onderstaand emailadres.

De boot wordt afgedekt met luiken of netten, waarna hij naar de afvalverwerking in het Westelijk Havengebied vaart.

Evaluatie
Hoe lang de proef duurt wordt niet vermeld.
Na afloop worden resultaten en ervaringen met “de buurt” besproken. We zijn benieuwd of de hele “buurt” uitgenodigd wordt.

Meer informatie en vragen

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/afvalboot. Valt u tijdens de proef iets op? Of heeft u een vraag? Stuur dan een mail naar inzamelvoorzieningen.centrum@amsterdam.nl.

De ervaringen in deze proef zullen meegenomen worden in besluiten over andere buurten, zoals wij al meldden in ons bericht over de Wetering- en Noorderbuurt.

 

6 reacties

 1. Fred Franz schreef:

  Worden ze nu eindelijk WAKKER !!!!!!!!!!
  Jarenlang is er over geklaagd en gesproken, nu dan eindelijk…..
  De Gemeente zit met ’n probleem, kades, bruggen ,straten, maar wat te denken aan schade van veel(monumentale) panden, scheuren in ’t voegwerk, stenen, ornamenten etc,!!!!!!!!!!
  Zou mooi zijn om dat ook in kaart te gaan brengen.

 2. Hans schreef:

  Goedemiddag, Wat is er gebeurd met de reactie die ik zojuist aan u toestuurde? Hij is helemaal verdwenen, lijkt het.
  Groeten, Hans

  • de redactie schreef:

   Reacties moeten we helaas eerst toelaten om ze zichtbaar te laten zijn. Anders staat de website binnen de kortste keren vol met spam.

 3. Hans schreef:

  Mooi dat er weer plannen zijn voor het gebruiken van de talrijke waterwegen door de stad. Het is een hele goeie manier om het verkeer op de kades te beperken. Maar waarom wordt er niet veel meer gebruik gemaakt van de grachten? Ruimte genoeg. Bijvoorbeeld voor openbaar vervoer per schip, aan- en afvoer van bouwmaterialen en bevoorrading van winkels. Noem maar op, vrijwel alles wat nu per vrachtauto de stad binnenkomt, kan ook over het water. En wat is er gebeurd met het plan om ’s nachts met speciale voertuigen de tramlijnen in te zetten voor vrachtverkeer. Leek me een vrij briljant plan, maar nooit meer van gehoord.

 4. Graag wil ik weten op welke locatie aan de Nieuwe Uilenburgerstraat op een verzamelboot wordt geladen?