Wegwijzer OV 2018

Print Friendly, PDF & Email

Over de Noord-Zuidlijn is nu wel genoeg gepraat en geschreven. Voor de een vooruitgang, voor de ander een bron van ergernis. Niet zozeer dit metrolijntje, maar dat er oude vertrouwde tramlijnen zijn in verband daarmee opgeheven of overhoop gegooid zijn. Een snelle tram is leuk, maar overstaptijd is ook reistijd. Niets meer aan te doen, het openbaar vervoer is het pakkie-an van wethouders en burgemeesters in de regio, en de Amsterdammers, en bezoekers, mogen nu opnieuw uitvinden hoe ze kunnen komen waar ze moeten zijn.

De afbeelding boven laat de nieuwe lijnennetkaart zien, klik er op om te vergroten. Het wijkcentrum heeft er een in het raam opgehangen en een stapeltje klaargelegd voor wie er een wil hebben. Het lijstje links van de verschillende lijnen, beginpunt, via, eindpunt maakt het een beetje bruikbaar.

Een veel mooiere en overzichtelijker kaart is HIER te vinden, gemaakt voor toeristen. Die worden maar verwend. Een gratis app helaas alleen voor de i-phone.

Natuurlijk staat er heel veel op de website van het GVB. Een pagina met alle wijzigingen blinkt niet uit in duidelijkheid. Gelukkig begint de pagina met wat lijnen die niet veranderen. Per lijnnummer kun je de hele loop volgen, en de dienstregeling erbij.

Wat we absoluut niet kunnen begrijpen is de wijziging van lijn 1 naast de nieuwe lijn 11. Vanaf Osdorp reed lijn 1 via Surinameplein en Leidseplein naar het Centraal Station. Nu slaat hij bij het Leidseplein af om naar het Muiderpoortstation te gaan. En vanaf het Surinameplein rijdt lijn 11 de oude route van lijn 1.
Wie kan ons vertellen
a. Waarom lijn 11 niet vanaf het Surinameplein naar het Muiderpoortstation kan, zodat we onze vertrouwde lijn 1 konden houden?
b. En wat dat in hemelsnaam met de NZ-lijn te maken heeft?

En wie wil uitleggen hoe je je weg moet vinden als je niet zo handig bent met internet?

Wij wachten uw reacties af …

2 reacties

 1. Loes Buisman schreef:

  OK, dan snap ik het. dus overstappen op het weteringcircuit ipv leidseplein. Ja, zo krijg je die metro wel vol.
  Goeie over de Lairessestraat.

 2. roland schreef:

  a. Waarom lijn 11 niet vanaf het Surinameplein naar het Muiderpoortstation kan, zodat we onze vertrouwde lijn 1 konden houden?
  – De route Leidsestraat geeft veel vertraging, dus minder geschikt voor lijn 1
  Waarom neemt lijn 11 niet de Lairessestraat i.p.v. lijn 16?
  b. En wat dat in hemelsnaam met de NZ-lijn te maken heeft?
  – Lijn 1 gaat naar de NZ-halte Vijzelgracht.