Fietsen onder Beursplein

Print Friendly, PDF & Email

Op vrijdag 13 juli is het ver­nieuwde Beursgebied met de fietsenstalling Beursplein feestelijk geopend door o.a. wethouder Sharon Dijksma. De gloed­nieuwe ondergrondse fietsenstalling heeft plek voor 1.700 fietsen.

Fietsband vanaf het Waterlooplein, met dank aan Fred Oosting

Berlage
Het vernieuwde Beursplein heeft de uit­straling terug die architect Berlage ooit voor ogen had. De oorspronkelijke mo­numentale paardendrinkbakken en lan­taarns zijn gerestaureerd en teruggeplaatst. In het midden van het plein ligt een roze natuursteen die mooi aansluit op het natuursteen dat Berlage heeft gebruikt voor zijn Beurs.

Fietsenstalling
De toegang van de fietsenstalling aan het Damrak heeft een 4,5 meter brede en langzaam aflopende trap met gootjes. De andere toegang is een trap die uitkomt aan het begin van de Beursstraat. Deze toegang is niet toegankelijk met de fiets. De stalling is ruim en licht. Er zijn speciale plekken voor fietsen met kratjes en vijf oplaadplek­ken voor elektrische fietsen. Aan het begin van elk gangpad worden de vrije plekken aangegeven. De stalling is 24 uur per dag, 7 dagen per week open. De eer­ste 24 uur zijn gratis. In de stalling is dag en nacht toezicht.

Fietsparkeren op straat in het Damrak-Rokin gebied is niet meer toegestaan.

Foto’s op https://www.kws.nl/nl/nieuws/detail/beursplein-amsterdam-opening