Van hoofdnet verkeer tot bruisende stadsstraat

Print Friendly, PDF & Email

valkenburgerstraat600

Buurtbewoners van de Valkenburgerstraat zetten zich in voor de verbetering van het leefklimaat op het traject Weesperstraat – Mr. Visserplein – Valkenburgerstraat. Ze hebben een buurtplan ontwikkeld en daarmee de Academie van Bouwkunst benaderd met de vraag om mee te denken over een visie en verbetering van het gebied. Elementen die in het plan een rol spelen zijn: inrichting, verbinding met bestaande buurten en buurtinitiatieven, vergroening, luchtkwaliteit en verkeer.

Vanaf 30 maart gaat landschapsarchitect en docente aan de Academie van Bouwkunst Philomene van der Vliet (www.boomlandscape.nl), met de eerstejaars studenten Stedenbouw & Landschapsarchitectuurwerken aan de stedelijke stadsas Weesperstraat – Valkenburgerstraat, grofweg begrensd door het Weesperplein, de IJtunnel, Plantage Muidergracht en de Amstel.

De studenten ontwikkelen vanuit een gedegen analyse van de locatie een inspirerende visie op het bovengenoemde traject en werken beeldbepalende plekken van hun visie uit tot concrete inspirerende ontwerpvoorstellen.
Na 8 weken zijn studies afgerond en wordt gekeken of er een publieke presentatie te organiseren is (onder voorbehoud).

In deze studieopdracht wordt samengewerkt met buurtbewoners Valkenburgerstraat. De stad Amsterdam vormt voor de studenten en docenten van de Academie van Bouwkunst een permanent lab voor hun ontwerpopgaven.

De Academie heeft nauwe contacten met de beroepsgemeenschap in de regio, met publieke diensten, opdrachtgevers en ontwikkelaars; een eigen plaats in het culturele leven in Amsterdam en positioneert zich in het vakdebat.

 

Deze opdracht voor verbetering van het leefklimaat op het traject Weesperstraat -Valkenburgerstraat sluit dan ook goed aan bij de ambitie van de Academie.

foto’s

Bron: https://community.knowledgemile.org/get/9986/1746/van-hoofdnet-verkeer-tot-bruisende-stadsstraat