Stop illegale vuilnisdump

Print Friendly, PDF & Email

Zondag 6 maart was de Partij van de Dieren op de Oudezijds Voorburgwal. Onderdeel van hun maandelijkse schoonmaak. En ruimde nu in het centrum illegaal gedumpt vuilnis op. De Partij kwam als enige af op de jarenlange meldingen van @MarcelDellebeke. De gemeente komt niet echt in actie op meldingen. De ombudsman is inmiddels ingeschakeld. d’Oude Stadt eist namens bewoners dat de Gemeente bewoners compenseert voor haar taakverzuim.

Het afvaldumpen is terug te brengen tot bewoners en ondernemers die zich niet aan de regels houden en de gemeente die hen daar niet op aanspreekt.

Ondernemers
Ondernemers moeten een afvalcontract sluiten als ze meer dan 9 afvalzakken per week produceren. Op het hebben van een contract wordt niet gecontroleerd. De gemeente spreekt de ondernemers ook niet aan. Daarom blijven ondernemers afval dumpen. Zo loont fout gedrag. Soms jaren lang. Marcel “vierde” die zondag het eerste lustrum van afvaldumping voor zijn deur.

Bewoners
Bewoners moeten hun afval gewoon aanbieden op de dagen dat de vuilniswagen langskomt. Buitenzetten mag alleen tussen 6:00 uur en 8:00 uur op de ophaaldagen. Doen zij dit buiten de tijden en dagen dan is hun afval ook illegaal gedumpt.

Op kosten bewoners
Ondernemers die misbruik maken van de ‘de 9zakkenuitzondering’, laten hun hele bedrijfsafval via het huisvuil afvoeren. Al die jaren op kosten van bewoners. De Gemeente faciliteert dat afvaldumpen vaak zelfs bewust, met negeren van meldingen. En vaak wordt het afval ook veel te vroeg aan straat gezet; al de avond voor de ophaal. Hierdoor ligt het bedijfsafval ’s nachts lang op onze straten, als voer voor het ongedierte.

Oorzaak
Verantwoordelijke inspecteur(s) functioneren niet. Dat is taakverzuim. Ook dit duurt nu al jaren. Marcel meldt niet voor niets. De gemeente laat na daarop de ondernemers aan te spreken. Nu het bedrijfsafval door de gemeente verwerkt wordt als extra huisvuil komt de rekening oneigenlijk bij bewoners terecht. Die hebben hun afvalstoffenheffing alleen maar zien stijgen.

Gevolg
Mede namens Wijkcentrum d’Oude Stadt is nu geëist dat de Gemeente bewoners voor het taakverzuim compenseert (gedeeltelijke terugbetaling van de eerder opgelegde afvalheffingen). Het jarenlange onrecht – dat de Gemeente toestaat, en zelfs eraan meewerkt, dat ondernemers de kosten voor hun bedrijfsafval afwentelen op de bewoners moet stoppen.