Stem van Centrum juli 2018

Print Friendly, PDF & Email


In Stem van Centrum weer een paar nieuwe ideeën. De veiligheid van de Utrechtsestraat heeft tot een heuse discussie geleid, en zal in behandeling worden genomen door de Stadsdeelcommissie. De afvalbakken, die halen te weinig stemmen, te beperkt gebied. Daar hebben wij wel een ideetje over:

Publiceer een idee op Stem van Centrum om afvalbakken te plaatsen op alle straten die je maar op kunt noemen. Overzichtelijk, op alfabetische volgorde zodat iedereen kan zien of z’n eigen straat erbij staat. Dan krijg je een hoop stemmen …

Er is een idee voor kliederfonteintjes voor kinderen, een lief idee, maar wat er met het plaatje gesuggereerd lijkt te worden, brengt ons op andere gedachten. Onder het Nieuwmarktplein door loopt een gracht: de verbinding Geldersekade-Kloveniersburgwal. Spuit de vele toeristengroepen nat met dat water. Bezopen toeristen zullen er van genieten.

Laat iedereen z’n stoep schoonvegen. Een sympathiek idee, maar wij dachten dat er al eeuwenlang een (ongeschreven?) regel voor bestond:

  • Hebt je een benedenwoning, dan houd je de stoep schoon. Als je dat niet kunt kijk je de buren lief aan.
  • Heb je een bovenwoning, dan houd je je toegangstrap schoon.
  • Horeca en winkeliers houden de stoep schoon voor hun bedrijf. Of meer, bij horeca is het 25 meter rondom?

Misschien lopen we achter en moet die regel uit de kast.
Het ingediende voorstel is om dat in een paar willekeurige? buurten te doen, waarom niet in het hele Centrum of stadsbreed? De regeltjes opnemen in huurcontracten en VvE overeenkomsten? Niet iedereen hoeft een bezem te hebben, een per voordeur is genoeg.

Ideeën voor parkeerplaatsen voor bewoners. Stadsdeelcommissie, toch weer eens gaan denken over buurtparkeren en stimuleren van autodelen?
En niemand wil Spinoza kwijt.

Heel jammer dat er zo weinig mensen argumenten aandragen voor hun voors of tegens. Moeten die niet meegewogen worden?

Hoe dan ook, bezoek de website zelf, stem mee, of kom met een eigen idee.

 

1 reactie

  1. michel van wijk schreef:

    Ja, het is (al eeuwenlang) een ongeschreven gedragsregel dat iedereen een bijdrage levert om zijn eigen stoep of directe omgeving schoon te houden. De realiteit is dat dit niet of te weinig gebeurd. Dus deze sympathieke oproep om ‘het weer samen te doen’ verdient steun. Er kunnen vast ook tegens worden aangevoerd maar we kunnen ook weer eens zeggen: laten we er samen voor gaan en daarmee ook aan de mensen van stadsreiniging tonen dat we er samen voor staan:-)
    Overigens: inderdaad als proef in enkele (dus niet alle) buurten van Centrum. Werkt het in Wetering, PlantageWeesper, Amstelveld en Groot Waterloo? Dan ook een mooie opstap voor andere buurten. Iedere dag een stapje naar beter.