Roet oogsten

Print Friendly, PDF & Email

Op zoek naar de vieste plekken in de stad! Ter voorbereiding van het oogsten van fijnstof door 450 studenten van de HvA-AMFI op 4 september testten de organisatoren de beste roet locaties. Bent u actief op gebied van Luchtkwaliteit in Amsterdam, dan bent u van harte uitgenodigd om mee te doen, als buurtbewoner en of met de “special edition” roet oogsten.

Bewoners Valkenburgerstraat organiseren samen met Ser-Vies en de HvA – AMFI (mode) tijdens de introductieweek iets spannends: de expeditie Roet Oogsten in Amsterdam. Een bijzondere manier voor 450 studenten om kennis te maken met de stad; thema’s als duurzaamheid, vormgeving en maatschappelijke betrokkenheid komen direct in de praktijk bij elkaar.

Op naar de wingebieden – Data Mining
Welke lucht gaan de studenten gedurende hun studie jaren eigenlijk inademen? Hoe gezond of ongezond is die? En wat kunnen de aankomende ontwerpers daarmee? Aanleiding om de stad in te trekken en deze vragen onder de loep te nemen. Op verschillende plekken wachten bewoners hen op en vertellen over hun lokale leefomgeving en initiatieven rondom de verbetering van de luchtkwaliteit en gaan daarna aan de slag om roet te oogsten. Wil je als bewoner meedoen? Meld je aan bij Manu via e-mail: Amstel-IJpark@xs4all.nl. Zie ook ons eerdere oproep.

Roetontbijt
SerVies heeft een manier gevonden om vervuiling in de lucht zichtbaar te maken: fijnstof verzamelen en te verwerken tot een glazuur wat zij op een speciaal ontworpen servies aanbrengen. De verschillende kleuren vertellen iets over de luchtkwaliteit; data worden inzichtelijk gemaakt (design thinking). De presentatie van het Amsterdamse servies is in oktober bij de Stopera, tijdens een openbaar Roetontbijt.

UITNODIGING
Speciaal mensen die actief zijn op het gebied van Luchtkwaliteit in Amsterdam, zoals actieve buurtbewoners, luchtwachters, specialisten, zijn uitgenodigd voor een “special edition” roet oogsten in drie Amsterdamse tunnels (tijdens onderhoud, dus op dat moment zonder verkeer). Deze bijzondere actie is onder leiding van Servies (www.ser-vies.nl), de HvA – AMFI, de Bewonersgroep Valkenburgerstraat en in samenwerking met de Gemeente Amsterdam (Verkeersleiding):

Tijden en tunnels:
 • Maandagnacht 2 september, van 00.00-01.00 uur
  Fijnstof en roet oogsten in de IJtunnel
 • Maandagnacht 2 september, van 22.30 -24.00 uur
  Fijnstof en roet oogsten in de Spaarndammertunnel
 • Dinsdagnacht 3 september, van 22.30 -24.00 uur
  Fijnstof en roet oogsten in de Piet Heijntunnel 
Aanmelden en voorkeur
Per locatie (tunnel) zijn er maar een paar plaatsen. Meld u dus snel aan via e-mail: Amstel-IJpark@xs4all.nl Geef daarbij aan welke tunnel uw voorkeur heeft.

4 reacties

 1. Ada Wilton van Reede schreef:

  Geweldige actie.

  Hierbij alle steun.

  Zet mij maar op de lijst voor de Piet Hein tunnel

 2. Mia Fiedeldij Dop schreef:

  Pet af voor de actie, van harte gesteund.

 3. JOYze hoogland schreef:

  Wat een uitstekende actie.

  Chapeau

 4. Ria van Teeffelen schreef:

  Dag Manu,
  Deel me maar ergens in. Zijn dit de enige plekken? Liever niet de Piet Hein tunnel. De nieuwe tunnel achter het CS, of de fietstunnel aan de westkant van het CS zouden ook een optie zijn.