Renovatie metrostations

Print Friendly, PDF & Email

Amsterdam, 24 december 2017. Renovatie van de stations in de Oostlijn van de Amsterdamse Metro Amsterdam CS. De ingang van de metro naast de AH to Go is bijna geheel gerenoveerd. Foto: Ge Dubbelman/Hollandse Hoogte.

Op 12 december werd feestelijk gevierd dat de jarenlange renovatie van de stations van de Oostlijn eindelijk klaar was. Met hapjes, drankjes en rondleidingen, o.a. in Station Waterlooplein. Een verslag daarvan is te lezen op de website van Bewonersraad Nieuwmarkt-Groot Waterloo.

Op station Waterlooplein is tot ons verdriet de vitrinekast verdwenen, waar archeologische vondsten te bewonderen waren tijdens het wachten op de metro. Metrostation CS ziet er nog uit alsof er nog gewerkt wordt, en de muren bij de perrons wachten duidelijk nog op invulling. Zal wel reclame worden.

In Station Nieuwmarkt is de verbouwing klaar maar ontbreekt de kunst helaas nog, dus voor de buurt is het echt nog niet af. De toegangen zijn lichter geworden, en als je nu op de Nieuwmarkt uitstapt wordt je niet zoals voorheen al op de roltrap nat als het regent. Nu krijg je boven even de tijd om capuchon of paraplu op te doen. De huisstijl met wc-tegeltjes valt niet erg in de smaak. Het ontlokte een reiziger direct al de uitspraak: je ruikt de bleek … Daarentegen voelen de leuningen langs de trappen bijzonder prettig aan.

Ook het winternummer van de Binnenkrant wijdde op pagina 3 een artikel aan de metrostations, met links naar veel meer informatie. Die nemen we graag hier over:

Op de website noordzuidlijn staat veel informatie over de renovatie van de stations. Het is wat lastig te vinden, daarom hier de link: http://noordzuidlijn.wijnemenjemee.nl, klik door naar nieuwsarchief (wij konden dat niet vinden, u misschien wel). Hans van Os en Marijke Storm van de actiegroep vertellen daar ook over de buurt en de bouw van de metro: terug-naar-de-nieuwmarkt-van-de-jaren-70-met-oud-actievoerder-hans-van-os/ en brutalen-hebben-de-halve-wereld-boven-station-waterlooplein