NO2 metingen anders gepresenteerd

Print Friendly, PDF & Email

De door de GGD Amsterdam uitgevoerde NO2 (stikstofdioxide) metingen met Palmesbuisjes staan sinds kort op maps.amsterdam.nl. Op een dynamische wijze presenteert de kaart de meetresultaten door de jaren heen. Bijzonder is dat daar nu de meetresultaten vanaf 2020 per maand te vinden zijn. 

De nieuwe presentatie van de NO2-metingen door de GGD over 2020 geeft nu per maand de effecten weer van het verkeer op de luchtkwaliteit rond het meetpunt en of die aan de wettelijke norm voldoet (< 40 μg/m³ NO2). De meetgegevens 2020 zijn nu bijgewerkt tot en met de eerste 8 weken (2 perioden). Deze wijze van presenteren maakt het volgend jaar mogelijk de maanden 2020 met die van 2021 te vergelijken. De cijfers over de oude jaren van voor 2020 zijn alleen maar de jaargemiddelden.

Achtergrond
De GGD heeft op 124 plekken in Amsterdam reageerbuisjes hangen aan lantaarns e.d. Deze zogenaamde Palmesbuisjes meten al jaren de stikstofdioxide (NO2) op die plekken. Die meetbuisjes worden om de 4 weken gewisseld voor nieuwe. De oude worden uitgelezen om een meetcijfer te bepalen voor dat meetpunt over die periode. Lees ook: GGD en Luchtkwaliteit.

Tot 2020 publiceerde de GGD de meetcijfers op de url www.no2buisjes.nl. Dat gebeurde per jaar door het cijfer van de maand februari te tellen bij het meetcijfer van januari en dan delen door 2 (enz.). Dat cijfer leverde volgens de GGD dan een “jaar” gemiddelde op. Maar een echt wettelijk jaarcijfer was dat dus niet. Dat jaargemiddelde kan alleen over een heel jaar bepaald worden. De nu gekozen presentatie van de meetresultaten over 2020 is veel duidelijker.

Bekijk hier de NO2-metingen op: maps.amsterdam.nl/no2/