Niet zo super

Print Friendly, PDF & Email

Herplaatsing, met update. Foto 26 februari 2019. TOEN SCHREVEN WIJ: SPAR heeft blijkbaar een vergunning voor elkaar gekregen. Het voormalige wijkcentrum in de Nieuwe Doelenstraat wordt mini-supermarkt. Leuk om ons verhuisbericht nog steeds op het raam te zien. Ons logo zal binnenkort wel definitief verdwijnen.

We vermoeden dat het officieel een winkeltje wordt met studenten als beoogde klanten, met die ligging aan de rand van het “Universiteitskwartier”. De werkelijke klanten zullen de drommen toeristen zijn die dagelijks door de straat lopen … SPAR grab and go … zo noemt de SPAR het zelf.

De omwonenden zijn fel tegen de komst van zo’n soort winkel.

Beste vroegere buren: we hopen dat jullie mooie geveltuin gerespecteerd wordt, dat er afvalbakken komen.
TOT ZOVER DE EERDERE BERICHTGEVING.

ECHTER: naar aanleiding van dit bericht heeft een van de omwonenden ons laten weten dat het zo’n vaart nog niet loopt. Er zou nog een bezwaarprocedure lopen. Wij hebben het nagevraagd bij de gemeente: op de omgevingsvergunning, gepubliceerd op 10 januari (wijziging van de gevel en aanbrengen reclame) is geen bezwaar ingediend.

Wat blijkt nu toch? Hotel de L’Europe heeft vorig jaar bezwaar ingediend tegen de komst van een supermarkt, en op 7 maart bericht ontvangen dat het bezwaar gegrond is verklaard. Er komt geen supermarkt, hoewel als de Spar naar de rechter stapt, is het weer afwachten. De pamfletten aan het raam zijn mogelijk blijven hangen omdat het anti-kraak bedrijfje vertrokken is. Binnenkort komt er weer een nieuwe anti-kraak in.

Op 24 maart hield Hotel de l’Europe een open dag voor de buurt. De secretaris van het wijkcentrum nodigde zichzelf uit als ex-buurvrouw, en sprak met dhr. Pastor die alles wist over de bezwaren. Hij bevestigde dat het hotel bezwaar heeft ingediend tegen de komst van een supermarkt die de leefbaarheid zal aantasten, en bevestigde ook weer de gegrondverklaring, van de bezwaren. Ook dat er nog een bezwaar loopt tegen de omgevingsvergunning. In april komt daar een hoorzitting over. Het hotel is er van overtuigd dat alle bezwaren weer gegrond verklaard zullen worden. “we hebben een hele goeie advocaat”.

Het hotel liet het bezoek los om van alles zien. Het is in het bezit van een Green Key keurmerk, een heel ingewikkeld en tijdrovend apparaat voor een kopje koffie, een kinderspeelkamer met nog net geen ballenbak, een slaapkamer met het Joodse Bruidje van Rembrandt aan de muur. Alle kamers hebben een Rembrandt, hoewel geen echte. Leuk om het Muntplein en Amstel te zien vanuit een ander gezichtspunt. Wel wat prijzig.

Hieronder komen wat foto’s voor iedereen die ooit iets met het wijkcentrum te maken heeft gehad, en het hotel zo vaak van de buitenkant zagen.
Lees vast een stukje historie

 

2 reacties

  1. Annet Haak schreef:

    Als zeer bejaarde buurtbewoonster ben ik blij met deze winkel van Spar. Nu hoef ik niet meer de drukke Weesperstraat over te steken om bij de kleine sympathieke supermarkt in de Nieuwe Kerkstraat mijn melk en.brood enz. te halen.

    • Wijkcentrum d'Oude Stadt schreef:

      Weet u heel zeker dat u voor de Nieuwe Doelenstraat de Weesperstraat niet hoeft over te steken? En weet u dat u dan nog veel meer drukte tegenkomt?