Monumentje vol graffiti

Print Friendly, PDF & Email

Al maanden klaagden buurtbewoners over graffiti. Het Commiezenhuisje, ook wel rioleringshuisje genoemd, in het Weteringplantsoen is zo mooi. (In 1840-1841 werd de Weteringpoort gesloopt en in 1842 vervangen door een barrière met een commiezenhuisje als tolhuis).

Dit huisje bestaat nog steeds. Eronder bevinden zich tegenwoordig vier pompgemalen van Waternet voor de bemaling van de riolering. Echter een wit gebouwtje – historisch of niet – is ook een uitdaging voor de jeugd in en buiten Coronatijd om te bewerken met graffiti. Zou de Gemeente dat niet op dienen te pakken?

Gemeente benaderd, er gebeurde niets. Het enige wat men kon doen was Waternet, die eigenaar/beheerder schijnt te zijn, te vragen er wat aan te doen! Waternet benaderd: er gebeurde niets. Een van onze wijkraadsleden pakte dit 10 februari op, want als sneeuw en corona ‘opgelost’ zijn, dan is het toch net iets mooier om een wit huisje daar te zien? Belofte Waternet: “Men gaat er zo snel als kan iets aan doen, er is nog een probleem met anti-graffiti verf … maar het wordt opgelost! “- wordt vervolgd

Tot het zover is kunt u de tijd verdrijven met genieten van een stukje historie:

 • Hier gebeurde het… Weteringschans, februari 1841. Sloopwoede treft stadspoorten. Ons Amsterdam, 1 september 2010, Over de acht stadspoorten, waaronder de drie kleintjes, de Weteringpoort, de Zaagmolenpoort en de Raampoort.
 • Commiezenhuisje, Weteringschans 30, met afbeeldingen van een schoon gebouwtje, geschiedenis, en een filmpje van wat er binnen te zien is.

 

 

 

5 reacties

 1. Paul Spoek schreef:

  Zelf alvast de witkwast (RAL 9010 ?) ter hand nemen om het geklieder te verbleken remt de graffiti-lust van de schooljeugd.

  • de redactie schreef:

   Welnee, dan is er weer lekker veel wit om opnieuw te beginnen.

 2. gonny van oudenallen, wijkraadslid schreef:

  Beste heer Bakker, Waternet is hier mee bezig, met die speciale verf; Dank voor de tip groet gonny van oudenallen

 3. Richard Bakker schreef:

  Voor zover mij bekend is bij de renovatie van de metrostations van de Oostlijn (CS-Bijlmer)voor de zijwanden een coating gebruikt waarbij eventuele graffitti gemakkelijk te verwijderen zijn.
  Wellicht een geschikte oplossing voor dit historische gebouwtje?
  De vraag is of Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente hiermee akkoord gaat.

 4. gvo schreef:

  -het wachten is op waternet, die ons beloofd het het snel te schilderen…