Korte berichten

Print Friendly, PDF & Email

Het begin van hopelijk een nieuwe rubriek, korte berichten. Hebt u bijdragen? Stuur ze naar wijkcentrum@oudestadt.nl met “Korte berichten” in de onderwerpregel. Foto meesturen mag. Het kunnen neutrale berichtjes uit uw buurt zijn, of iets persoonlijks, iets waar u vrolijk van wordt, of kleine ergernissen. De nieuwsbrief komt in de eerste week van de maand uit. Houd daar rekening mee.


Er is een nieuwe stemlocatie, de Zuiderkerk. Die is dichter bij dan de brievenbus dus stem ik niet schriftelijk.

Uit de bekendmakingen van de gemeente:

5 maart. Op de Oude Waal is een vergunning verleend voor het bouwen van een superkleine woning: “het uitvoeren van intern wijzigen en het wijzigen van de achtergevel met bestemming hiervan tot een woning”. Wel drie verdiepingen, dat scheelt.

4 maart. Wat een opluchting: in de Bethaniëndwarsstraat is een vergunning verleend voor “het samenvoegen van 0 zelfstandige woonruimten naar 0 zelfstandige woonruimten”.

Een bericht in het gemeentekrantje: “Blijf gezond, ook mentaal”. Hier worden mensen die het “in deze donkere tijd” moeilijk hebben, gewezen op een  Amsterdamse (!) website die Thrive (!) heet. Daar moest dan maar een sterretje bij gezet worden dat onder het artikel verwijst naar een Nederlandse vertaling (opbloeien). Waarom toch een vreemde taal? Er zijn nauwelijks Nederlanders die het kunnen uitspreken. Er is dan ook nog een verwijzing voor jongeren die UpTalk* heet. Iedere nieuweling uit het buitenland moet binnen de kortste keren Nederlands onder de knie krijgen, en wat doen de “professionals”(!) … Zij verzinnen hun eigen taal. Wie is er nou mental?
Vanwege de ongetwijfeld goede bedoelingen toch maar een link naar die website: www.corona.thriveamsterdam.nl/

*Definition of uptalk (Merriam-Webster): speech in which each clause, sentence, etc., ends like a question with a rising inflection.
Oftewel: de vragende toon laten horen terwijl je toch geen vraag stelt. De toon gaat namelijk normaal gesproken alleen bij een vraag aan het einde van de zin namelijk omhoog. Vandaar ook ‘uptalk’ (Ivan Wollfers, Uptalk en vrouwelijke onzekerheid).

Onze excuses: dat laatste bericht is niet echt kort te noemen. De ergernis is blijkbaar zo groot, dat had wel een apart bericht kunnen zijn. Geeft niet, meer voorbeelden zijn ook welkom.