Kinderherdenking Nieuwmarkt

Print Friendly, PDF & Email
herdenking600

Foto van Sjaak vd Leeden

Bij de Flesseman op de Nieuwmarkt herdenken kinderen op woensdag 12 april de kinderen uit de buurt die in de oorlog zijn omgekomen. Om 10.00 uur gaat de zaal open in ouderencentrum De Flesseman, Nieuwmarkt 77 in Amsterdam. De herdenking start om 10.30 uur. Deze herdenking, waarbij schoolkinderen uit de buurt de hoofdrol vervullen, heeft sinds 1995 jaarlijks plaatsgevonden. Dit jaar is het de laatste keer dat deze herdenking in deze vorm wordt gehouden, vanaf volgend jaar wordt ze vervangen door een tocht door de buurt. Met deze bijeenkomst wordt dus een geliefde buurttraditie afgesloten.

De Nieuwmarkt heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verschrikkingen gekend. Voor de ingang van de Waag werden opgepakte Joden bijeengedreven en dwars over het plein liep de prikkeldraadversperring die de Jodenbuurt afsloot. Minder bekend is dat op de Nieuwmarkt ook vier kinderen door de Duitsers zijn vermoord. Dat wordt jaarlijks herdacht door de leerlingen van twee scholen uit de buurt. De herdenking vindt plaats bij ouderencentrum De Flesseman, waar een plaquette herinnert aan de vier kinderen en aan de Joodse kinderen die tijdens de oorlog uit de buurt werden weggevoerd.

De kinderen
De jongste van de kinderen was Annie Meijer. Vier jaar was zij toen ze op 28 september 1944 door de Grüne Polizei werd neergeschoten. Het gebeurde tijdens een razzia, waarbij overvalwagens plotseling de Nieuwmarkt op reden. De mensen die de Barndesteeg in vluchtten, werden beschoten. Onder hen was Annie. Ze stierf die avond in het Binnengasthuis.

De vrienden Israël Deegen (achttien jaar) en Bari Baars (zestien) kwamen om het leven op 26 maart 1945. Duitse soldaten scheurden de Nieuwmarkt op en begonnen in het wilde weg te schieten. Israël was bijna op slag dood, Bari probeerde hem weg te trekken en werd toen ook getroffen. Hij stierf de volgende dag in het Binnengasthuis.

De zestienjarige Alex Evers was alleen toen hij 12 april 1945 op de Nieuwmarkt liep. Het was avond, twee minuten na het tijdstip waarop iedereen in huis moest zijn. Voor het pand waar nu Albert Heijn is, stond een Duitser die hem neerschoot. Hevig bloedend werd ook hij naar het Binnengasthuis gebracht. Bij aankomst was hij overleden.

Programma
De herdenkingsplaquette is geadopteerd door de twee scholen in de buurt, de Antoniusschool en De Witte Olifant. Achtstegroepers verzorgen de herdenking. De recreatiezaal in ouderencentrum De Flesseman gaat open om 10.00 uur.

De herdenking begint om 10.30 uur. Namens de nabestaanden spreekt Sonja Meijer, het zusje van haar vader was een van de omgekomen kinderen. Daarna vertelt Ferdi Langewen over zijn schoonvader Jan Nico Wijnbergen, die als buurtbewoner en een van de jongste verzetsmensen van Amsterdam tal van joodse kinderen in veiligheid bracht. Vervolgens lezen leerlingen gedichten voor die ze over het thema oorlog, vrijheid en vrede hebben gemaakt.

Rond 11.15 uur worden bij de plaquette bloemen gelegd en laten de kinderen het fluistergedicht over de vrijheid horen.

Verdere informatie namens het 12 april comité bij: Herman Vuijsje, tel: 06-51523094, e-mail: vuijsje@planet.nl