Het oude abnormaal

Print Friendly, PDF & Email

Foto Arthur Hendriks

Evenementen kunnen weer. Na een pauze van 2 jaar zou je denken dat de gemeente tijd genoeg heeft gehad om eens na te denken over een NIEUW NORMAAL. Helaas, terwijl de buurt blij is dat het bovenstaande droevige beeld niet weer herhaald hoeft te worden, presteert het evenementenbureau het toch weer om een tweede evenement, gelijktijdig en pal ernaast, in behandeling te nemen. En ongetwijfeld ook weer te honoreren.

Omwonenden voorzichtig blij
Voor het eerst sinds 2019 vinden binnenkort weer de aprilfeesten plaats op de Nieuwmarkt. Een inmiddels traditioneel buurtfeest, in 1988 begonnen nadat de jaarlijkse kermis er na 1977 moest verdwijnen en node werd gemist. Het feest kan weer doorgaan nu corona niet meer zo’n bedreiging vormt. Iedereen blij, vooral omdat behalve omwonenden ook de organisatie inzag dat het feest de laatste jaren toch wat uit de hand was gelopen. In samenspraak met omwonenden werden voor de editie 2020 wat aanpassingen aan de aprilfeesten voorgesteld om de overlast wat te verminderen en er weer een echt buurtfeest van te maken.
De aanpassingen kunnen nu eindelijk in de praktijk gebracht worden in 2022, van 21 t/m 27 april. Dus inclusief koningsnacht en -dag.

Omwonenden niet blij
Waar de organisatoren niets aan konden doen, maar de gemeente wel, was de extra overlast op de avond voor koningsdag voor de bewoners rond het “Keizerspleintje”: waar Sint Antoniesbreestraat, Dijkstraat en Keizersstraat uitkomen op de Nieuwmarkt. Sinds een jaar of 10 geeft de gemeente daar een vergunning aan café Fonteyn voor een eigen evenement. Ook onder het mom van een buurtfeest. Ondanks een nieuw evenementenbeleid worden twee gelijktijdige evenementen op één locatie toegestaan.
In 2019 had d’Oude Stadt namens omwonenden al een bezwaarschrift ingediend, vanwege de ongekende geluidsoverlasst uit de verschillende richtingen. Ongegrond verklaard omdat de café-eigenaars beweerden dat zij afspraken hadden over de muziek met de organisatie van de aprilfeesten. Bleek een leugen. Het was er dat jaar dan ook weer een hels kabaal.

De bewoners willen niet ieder jaar moeten wegvluchten uit hun woningen. De gemeente trekt zich er niets van aan. Dit jaar maken de ambtenaren het wel heel bont: je kunt niet eens meer bezwaar maken!

Oneerlijk
De aprilfeesten kosten niet niks. De financiering komt niet uit toegangsprijzen, maar vooral uit de verkoop aan de tapgelegenheden op het plein. Uiteraard pikken de horecazaken rond het plein een aardig graantje mee. Zo’n tweede evenement met een eigen buitentap komt niet ten goede aan het buurtfeest, integendeel. Het komt wat bewoners betreft neer op oneerlijke concurrentie.

Staatsgeheim?
Pas op 7 MAART een bekendmaking van dat tweede evenement tijdens koningsnacht. Bezwaar kun je vergeten, daar is het veel te laat voor. Alle termijnen zijn bij voorbaat al verstreken. Zelfs ontbreekt de aanwijzing dat je een zienswijze kunt indienen, laat staan bij wie. We hebben het nagevraagd en ontvingen op 10 maart dit bericht: Je kunt een zienswijze indienen UITERLIJK 17 MAART. En niemand die dat weet.

LANG LEVE DE INSPRAAK EN DE DEMOCRATIE

Wat is dat toch met de gemeente? Die overschrijdt termijnen waar het haar belieft, maandenlang, maar als een burger ergens een dag te laat mee is, dan is het onverbiddelijk NEE!

 

 

 

.