Helft streefbedrag rechtszaak luchtkwaliteit bereikt

Print Friendly, PDF & Email

Goed bericht. De helft van het benodigde bedrag voor de rechtszaak voor schonelucht is binnen. Zodra het benodigde bedrag van € 11.000,- is ontvangen, gaan de organisatoren en mede-eisers meteen aan de slag. Blijf storten dus, en aanmelden als mede-eiser kan ook. In de maand september wordt in de verkeersaders bewoners en werkenden gewezen op hun rechten.  

Ook in de verkeersaders van Amsterdam moet de luchtkwaliteit onder de grenswaarde van de Europa komen. Dat is een wettelijk recht van bewoners daar en een verplichting van de gemeente Amsterdam om dat snel te regelen. Sinds 2015 moet heel Nederland zich houden aan de (jaar) grenswaarde van 40 μg/m³ voor Stikstofdioxide (NO2). Ook Amsterdam. Toch blijkt jaar in en jaar uit dat in Amsterdam nog steeds straten boven de overeengekomen Europese norm zijn. En de politiek doet niks.

Resultaatsverplichting
De wethouder S. Dijksma meldt doodleuk dat ze weet dat ze in overtreding is. En blijft op haar handen zitten! De meerderheid van de politiek onderneemt echt geen actie. Al jaren niet. Ondanks allerlei verkiezingsbeloften in 2018 (van links tot rechts). Alleen de Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Bij1 houden de andere politieke partijen voor dat het college een resultaatsverplichting heeft; bij overschrijdingen van de norm moet er snel maatregelen ingezet worden om (weer) onder de grenswaarde te komen. Bij het recht op goede luchtkwaliteit, is er geen inspanningsverplichting (we doen toch o zo ons best……). Voor bewoners in de verkeersaders staat het resultaat voor op!

Geen Haagse bluf maar Amsterdamse branie?
Het gemeentelijke Amsterdam krantje editie mei 2019 ter gelegenheid van de Europese verkiezingen had een artikel met de hoopgevende titel “Schone lucht in heel Europa”. En een geweldige inleiding: “Europa heeft normen voor de kwaliteit van de lucht vastgesteld. Amsterdam wil dat de lucht nog schoner wordt.”
Met notabene een foto van de hoek Valkenburgerstraat/Mr Visserplein, waar zelfs de schamele Europese NO2-norm niet eens gehaald wordt, en waar het alsmaar drukker wordt. En dat wordt niet tegengehouden door Amsterdam. Niet eens een poging.
Een jaar eerder bij de gemeenteraadsverkiezingen: zie de filmpjes hieronder

September actiemaand
Nu de politiek niet reageert, het college faalt in een concrete resultaatgerichte en adequate aanpak van de luchtkwaliteit in ALLE straten, moet de rechter er aan te pas komen. Daarom gaan actievoerders in de maand september de verkeersaders in om bewoners op hun rechten te wijzen. Die verkeersaders zijn: de Prins Hendrik Kade, Foeliestraat, Valkenburgerstraat, Weesperstraat, Wibautstraat, Stadhouderskade, Nassaukade, Overtoom en Jan van Galenstraat. Download hier het bestand met alle 135 meetpunten in alle straten van Amsterdam (MS excel).

Doe mee
Stort geld en / of word mede-eiser, of help mee. Ga naar de website: https://www.schonelucht.amsterdam

En woont u aan een van die vieze straten:

 

1 reactie

  1. Ans Brugman schreef:

    Ja, Amsterdam wordt steeds smeriger. Privevervoer van auto’s, scooters ed.d. de stad uit, eindelijk, en weg ook met die smerige vliegtuigen erboven bij tegenwind.Een vieze, vette, zwarte smurrie haal ik eens in de paar maanden van de ramen hier in oud-west