Heel Rapenburg Draagt Een Steentje Bij
In de straat Rapenburg in Amsterdam woonden ten tijde van de tweede wereldoorlog veel Joodse families. In de periode 1940 tot 1945 deporteerden de Nazi’s 378 Joodse inwoners uit deze straat naar de kampen Auschwitz, Sobibor en Mauthausen. 75 jaar later voelt de straat nog steeds de impact van deze gruwelijke periode.
De initiatiefnemers (op de foto) willen dat de hele straat ervoor zorgt dat de stenen van alle 378 bewoners geadopteerd worden in het Holocaust Namenmonument onder de naam: ‘Heel Rapenburg Draagt Een Steentje Bij’. Via brieven en flyers zijn medebuurtbewoners gevraagd mee te doen. Op beeldschermen in de straat en op een Facebook-pagina is het aantal actuele geadopteerde namen af te lezen. Op 4 januari 2021 is het aantal geadopteerde namen ruim 150.
Lisa Ross-Marcus, bewoonster en initiatiefneemster: “Inmiddels zie je de hele straat volhangen met poster en de reacties zijn heel positief. Ik zou het fantastisch vinden als andere straten dit initiatief overnemen.”
Holocaust Namenmonument
Het Holocaust Namenmonument is momenteel in aanbouw aan de Amsterdamse Weesperstraat. Een belangrijk element van het ontwerp is, dat de naam van ieder Joods, Sinti en Roma Holocaust slachtoffer wordt gegraveerd in een individuele baksteen in de muur.
Iedereen kan één of meer namen op het monument adopteren. Met een donatie van 50 euro adopteer je een steen met een naam. Het geld wordt gebruikt om het monument te bekostigen en educatieve projecten op te starten. De bewoners die meedoen krijgen een raamposter.
Meer informatie:
- op Facebook: Heel Rapenburg draagt een steentje bij
- op de website: Heel Rapenburg draagt een steentje bij
zijn struikelstenen niet beter omdat ze op de plek zelf duidelijk maken wat er gebeurd is?
Helemaal mee eens. En je ziet ook de samenstelling van zo’n huishouden, meer achtergrond, meer om letterlijk en figuurlijk bij stil te staan. Voorbeelden in 1018 op buurtorganisatie1018.nl/struikelstenen-in-1018