Grachten van Smaragd

Print Friendly, PDF & Email

Vrijdag 22 juni kregen in de Hugo de Grootgracht drie woonboten tegelijk een groendak. Grachten van Smaragd, een bewonersinitiatief, hielp bij de realisatie. Geïnteresseerden konden zelf zien hoe makkelijk dat gaat. In alle variaties: zelf aanleggen, laten doen, plat dak, schuin dak. Om 9:00 uur begon het en tussen 12:00 en 14:00 uur was Amsterdam ruim 300 m2 schitterend groen rijker. Diverse deskundigen stonden paraat voor vragen over groene daken, woonboten en de gemeentesubsidie.

Wertheim op het water
In Amsterdam Centrum is nog ruimte voor wel 10 Wertheimparken, voor iedereen te zien. Waar? Heel simpel, recht voor ieders neus: op de daken van woonboten. Sinds de introductie van een lichtgewicht systeem is het voor elke woonbootdak waar een volwassene op kan staan, weggelegd te veranderen van een lelijk grijze streep in een stralend groene diamant.

Eiland van rust
Woonbootbewoners die recentelijk de stap gemaakt hebben roemen vooral de isolerende werking van het groendak: “Voorheen als het regende, was het alsof ik een drumstel zat. Sowieso wordt veel buitengeluid geweerd. Daarnaast is het ’s winters makkelijker behaaglijk te krijgen in de boot. En wat helemaal fijn is: de verkoelende werking. In zomer zat je zo op 30 graden binnen, nu dobbert het heerlijk rond de 25.”

Gemeente betaalt de helft
De gemeente vergoedt de helft van de aanlegkosten vanuit de subsidie voor Meer en Beter Groen. Voor 2018 heeft ze deze pot nog eens met 4 ton verhoogd. Omgerekend zijn dat 200 woonboten, ofwel drie Wertheimparken. De winst voor meer vlinders en bijen is enorm en één woonboot vangt net zoveel fijnstof en C02 af als een boom. De aanleg kan je makkelijk zelf doen, zie het filmpje hieronder.

Sieraad voor de stad
Grachten van Smaragd, een bewonersinitiatief om alle woonboten van een groendak te voorzien als cadeau voor Amsterdam in 2025, als de stad haar 750ste verjaardag viert, helpt woonbootbewoners bij de subsidieaanvraag. Ook maken ze van elke aanleg een feest door te proberen het met meerdere boten tegelijk te doen, wat ook weer financiële en milieu-voordelen heeft.

Wilt u een keer (met uw buren) in gesprek over de mogelijkheden, Grachten van Smaragd komt graag bij u langs. Stuur een mailtje naar smaragd@xs4all.nl en wie weet heeft u dit najaar nog uw eigen stadsparel.

Door: Rian Verpalen, Grachten van Smaragd
Foto’s: Sigrid Vendrig
Filmpje: Opnamen: Erik den Boer, bewerking: Toon van de Put