Locatie

Print Friendly, PDF & Email

De geveltuin van de bovenburen

Op vrijdag 22 juni was in VoxPop op het voormalig Binnengasthuisterrein de ontwikkeling van het Universiteitskwartier onderwerp van WeMakeThe.City. Onderdeel van het programma was een excursie in drie groepen naar de verschillende gebruikers. Wijkcentrum d’Oude Stadt is daar een van en werd ook bezocht.

De komende jaren wordt het Universiteitskwartier op het voormalig Binnengasthuisterrein gerealiseerd. De Universiteit van Amsterdam, gemeente Amsterdam en stedenbouwkundig bureau West 8 werken samen aan het integrale masterplan. Onderliggende vraag van het programma: “Hoe komen de verschillende gebruikers – bewoners, ondernemers, studenten, medewerkers van de faculteit -samen op dit kleine stukje stad en blijft het leefbaar?” Urban Management van de Hogeschool van Amsterdam ondersteunde de Universiteit in het proces van co-creatie.

Tijdens het bezoek aan d’Oude Stadt merkte iedere groep op dat velen ook een toekomst zien voor het wijkcentrum in het universiteitskwartier, samen met bewoners en studenten. Geschokt werd er gereageerd op de mededeling dat ‘d Oude Stadt na 31 jaar moet wijken voor de commercie. Verbaasd dat bij zoveel leegstand de UvA geen kans ziet om het wijkcentrum te huisvesten, zelfs niet tijdelijk.

Wij zijn nog steeds op zoek naar een geschikt onderkomen, maar het zit ons nog niet mee. Wij doen daarom nogmaals een beroep op iedereen om tips. Ook tijdelijke locaties zijn welkom. Intussen genieten wij tot september nog maar even van de geveltuin van onze buren.

Bijlagen: