Geldautomaten

Print Friendly, PDF & Email

De bekendmakingen van de gemeente in de afgelopen 8 weken lieten in het Centrum maar liefst 27 vergunningsaanvragen zien voor het inpandig plaatsen van geldautomaten en 2 voor pinautomaten (!). In de meeste gevallen werd dat gecombineerd met een aanvraag voor het aanbrengen van gevelreclame of het wijzigen van bestaande gevelreclame. Willekeurig opzoeken van de adressen laten zien dat er de nodige “toeristenwinkels” tussen zitten. Sommige zitten op een steenworp afstand van bestaande bankautomaten. Vermoedelijk zal de gevelreclame verlichte uithangbordjes met “ATM inside” betekenen.
We nemen maar even aan dat de “pinautomaten” een schrijffout zijn van een nieuwe stagiair bij de afdeling vergunningen.

Niet voor het eerst
In januari 2019 kwamen geldautomaten van Euronext in het Amsterdamse nieuws:

“Zowel de uitstraling, met Engelse reclame-uitingen, als het verdienmodel op basis van wisselkoersen en de specifieke locatie van deze ATM’s zijn gericht op toeristen. Het draagt niets bij aan het woon- en leefgenot van de Amsterdammers”, zegt stadsdeelbestuurder Ilse Griek.

De stad ging de geldautomaten te lijf met een nieuw bestemmingsplan voor het centrum, dat een tijd eerder al was ingegaan. Op basis van dat bestemmingsplan kan de stad nieuwe ’toeristische dienstverlening’ tegenhouden.
Zie ook ons toenmalige bericht hierover.

Het leek toen alleen te gaan over automaten in gevels. Bestaande ATM’s in gevels konden blijven, omdat de gemeente eerder afgegeven vergunningen niet zomaar kan intrekken. Voor ATM’s in winkels was geen vergunning nodig, maar de gemeente zou gaan bekijken of er ook iets gedaan kan worden tegen deze inpandige ATM’s.

Vanwaar deze golf van aanvragen?
De woorden van Ilse Griek lijken ook volledig op te gaan voor inpandige geldautomaten.
Blijkbaar is nu besloten dat er voortaan ook een vergunning nodig is voor inpandige automaten. Gaat de gemeente nu per aanvraag bekijken of de automaat het algemeen belang dient of alleen de toeristen?
Een gewone supermarkt met een geldautomaat is duidelijk, maar een restaurant? In een beetje restaurant kun je met pin of creditcard terecht. Een fietsen(verhuur)winkel pal om de hoek bij een gewone geldautomaat?

Wij wensen de gemeente veel sterkte en wijsheid toe bij de toepassing van haar principes.
Ook bij het voorkomen van nog meer verlichte reclameborden.

1 reactie

  1. JOYze schreef:

    Kan er geen verhouding berekend worden zoals …….geldautomaten op ……bewoners