Geen Inspraak maar:


Deze maand geen inspraaktrajecten te melden voor bewoners van het Centrum.
In plaats daarvan een bekendmaking over Co-creatie, een nieuw modewoord. Zo heb je tegenwoordig ook de commons; of je daar kunt cocreëren of dat daar ruimte is voor zeepkistredenaars is ons ook niet duidelijk. Zijn het level-playing fields misschien? Op maaktafels liggen tools, geen instrumenten om iets te bereiken. Dit schrijft de gemeente erover:

Co-creatie in de buurten
We denken dat de drempel om elkaar te ontmoeten omlaag moet én kan. Daarom willen we op een zichtbare manier en op locatie samenwerken aan beleid, projecten, buurten en straten. We gaan eropaf, gaan in gesprek en werken aan oplossingen.

Dit betekent dat we in de Amsterdamse buurten fysieke plekken gaan creëren, waar

  • mensen, ondernemers en ontwikkelaars van initiatieven kunnen samenkomen.
  • we samen kunnen werken
  • we coöperaties kunnen oprichten
  • we met en voor de buurtbewoners allerhande diensten organiseren

Offline en online, mobiel of vast, tijdelijk of niet: we gaan in allerlei oplossingen investeren. Er zijn veel voorbeelden in Europa, onder meer in Napels, waaruit blijkt dat deze manier van werken een katalysator kan zijn voor het maken van een betere toekomst.

Amsterdam vergeet blijkbaar:
Dat dit allang bestond en nog bestaat in Amsterdam. Dat de gemeente al jarenlang aan afbraak heeft gedaan en nog doet. Buurthuizen verdwijnen, wijkcentra zijn opgeheven of worden dat binnenkort. Het verschil is dat er misschien een nieuwe “we” is. Ambtenaren met in beton gegoten randvoorwaarden die de grenzen van de (co-)creativiteit bewaken?

Co-creatieplekken
De eerste co-creatieplekken zijn in de zomer van 2019 gestart, eerst in Nieuw-West en in Oost. Vanaf september 2019 zijn Zuidoost en een kleine co-creatieplek in Noord geopend. Zuid is open vanaf december 2019. In 2020 komen daar nog een grote co-creatieplek in Noord en een in West bij. In Centrum komt de co-creatieplek op het stadhuis.

Adressen en openingstijden

Klik op meer informatie en laat u verrassen.

  • Co-creatieplek Plaza Tuinstadhuis stadsdeel Nieuw-West
    Plein ’40-’45 1; dagelijks geopend op werkdagen
    plaza.tuinstadhuis@amsterdam.nl
    meer informatie
  • Co-creatieplek Dapperhart
    Het co-creatieteam werkt mobiel en online
    dapperplein45@amsterdam.nl
    meer informatie
  • Co-creatieplek New Metropolis Zuidoost
    Bijlmerplein 876; geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en donderdag van 11.00 tot 21.00 uur
    meer informatie op de website
  • Co-creatieplek Noord In de buurt
    Spreeuwenpark 4; dagelijks geopend, gebiedsmakelaar is aanwezig op maandag van 13.00 tot 17.00 uur
    contact: linda.luth@amsterdam.nl
  • Co-creatieplek in De Pijp
    Gerard Doustraat 133

Amsterdam zegt er niet bij:

  • Dat het Waterlooplein nu op de schop gaat, maar dat de plannen voor de plint weer zijn uitgesteld. En daar moest het komen, “het huis van de stad” waar iedereen naar hartelust kon komen co-creëren.
  • Dat die co-creatieplek in Zuid (de Pijp) het wijkcentrum de Pijp van zijn locatie heeft verdrongen. Bovendien lijkt de co-creatieplek inmiddels al opgeheven te zijn, of in ieder geval onzichtbaar.

Betrokkene van het wijkcentrum zegt daarover:
De cocreatie zuidpunt is niet onzichtbaar. 3 bewoners steken daar onbezoldigd heel veel tijd in en hebben in korte tijd een aantal mooie verbindende initiatieven van de grond gekregen waar Amsterdammers zich inzetten voor elkaar en de stad. Ze maken zich op allerlei manieren hard voor bewonersinspraak. Maar helaas: het potje co-creatie is weg. De gemeente heeft weer wat anders bedacht. Buurtkamers moeten er komen in samenhang met de nieuwe buurtteams. Bedankt maar tot ziens actieve bewoners. Wij weten beter wat goed is voor jullie, we bedenken elk jaar wat nieuws en wij ambtenaren regelen het wel voor jullie. We komen jullie wel weer halen als we gratis arbeidskrachten nodig hebben voor het uitvoeren van de plannen die wij duurbetaald bedenken.

Democratisering
Dat co-creëren is niet echt een stapje omhoog op de participatieladder en of dat door bewoners ervaren wordt als echte participatie? Echte democratisering zou geregeld moeten worden: eigenaarschap in handen van bewoners, samen plannen maken en het participatieproces zelf organiseren. Dat kan alleen in een vrije, onafhankelijke omgeving.
https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/volg-beleid/wat-is-democratie-voor-jou

 

1 reactie

  1. Jet Willers schreef:

    De vluchtigheid van politieke hersenschimmen… Het stadhuis staat in een permanente mist met een zichtveld van de lengte van een neus. Het is alleen zo zonde van het geld, de tijd, de moeite en vooral de Nederlandse taal.