Behoud monumentale iepen

Print Friendly, PDF & Email

UPDATE: raadsadres 16 september, wordt in raadscie MLW behandeld, hopelijk 21 of 29 oktober. Bekijk de foto’s achterin dit raadsadres en zie de rare kerstbomen. Een jonge boom is één ding, maar dit …

Comité Westelijke Grachtengordel e.o. roept bewoners op om zitting te nemen in de werkgroep “Behoud monumentale iepen”.

Langs de Herengracht en Leliegracht staat de Ulmus Belgica-Hollandica of te wel de Hollandse iep. De bomen staan allen op de nominatie om gekapt te worden voor de kadewandvernieuwing, die in 2021 zal plaats vinden.

Het Comité Westelijke Grachtengordel e.o. begrijpt dat dit nodig is, maar heeft wel bedenkingen tegen de kap van monumentale bomen en de herplant met de Ulmus New Horizon (een donker groene smalle boom) en het wijder uit elkaar te planten.

Plicht
Feitelijk betekent dat minder bomen voor de gekapte bomen. Dat is niet conform de plicht tot herplant van de kapverordening. Bomen zijn belangrijk voor het milieu, schone lucht, koelte en schaduw. De zomers zullen steeds warmer worden. Bovendien zijn de iepen een belangrijk aspect voor de plaatsing van Amsterdam op de Wereld Erfgoed lijst.

Aanvraag kapvergunning
Binnenkort worden kapvergunningen aangevraagd voor de iepen van Herengracht t.o. nrs 141 tot 197 en 152 tot 172, en de hele Leliegracht. Het 2e rak van de Herengracht ziet er op het ogenblik al kaal uit (over het 1e rak van de Herengracht t.o. nrs 1 tot 103 is nog niets bekend).

Eigenlijk worden alle bomen gekapt, een enkele zal verplaatst worden, “als het mogelijk is”. De beeldbepalende bomen van 70 -100 jaar oud zijn niet verplaatsbaar, maar daar zou o.i. een noodvoorziening voor dienen te komen. Denk aan de bocht voor het Bartolotti- huis, Herengracht t.o. nrs. 152-172. De bomen voor de panden Herengracht 167 en 171, tegenover Leliegracht 6, 38 en 33.

Onderzoek
Er wordt onderzoek gedaan voor behoud en het wachten is op de rapporten van twee ingenieursbureaus. Ons is medegedeeld dat “hierop niet gewacht zal worden voor de Herengracht en de Leliegracht”. Daar kunnen wij ons niet in vinden..

Bezwaar
Het Comité wil bezwaar maken tegen het niet afwachten van de rapporten van de twee ingenieursbureaus en pleit voor nuancering in de aanpak en voorkoming van de kap van de beeldbepalende iepen bij een brug en/of aan het begin van een rak, zoals de bomen aan de Herengracht bij brug 20 t.o. nrs 167 en 171 en de monumentale boom t.o. Leliegracht 6 bij brug 21.

Aan het begin van het 2e rak van de Leliegracht staan prachtige 70-jarige iepen, die het beeld van de gracht bepalen t.o. 38 en 42 en t.o. vh nr 33. Maar ook voor de rij iepen in de bocht voor het Bartolotti-huis, Herengracht t.o. nrs 152-172 zou een oplossing gevonden moeten worden.

Het behoud van de vleugelbomen aan het Amstelveld (2008) ligt nog vers in het geheugen en wij kijken ook met schuin oog naar de monumentale iep aan de Brouwersgracht t.o. nr 90.

Oproep
Het Comité Westelijke Grachtengordel e.o. heeft uw kennis en energie nodig en doet daarom een oproep om u te melden voor de werkgroep “Behoud monumentale iepen”. Melden via: info@westelijkegrachtengordel.nl

3 reacties

 1. Josje Janse schreef:

  De bomen zijn voor onschatbare waarde voor Mens en Milieu .
  Het zijn de longen van de stad .ik ben er van overtuigd dat er een betere oplossing
  is dan het kappen. Zoek eerst daarnaar, voor er overgegaan wordt tot desastreuse
  handelingen . En zou het niet al verstandig zijn om de zware horeca en bouw vrachtauto’s
  te weren op de bruggen .Ga maar kijken , ze staan overal op bijna alle kwetsbare bruggen .

  .

 2. Corina Teunissen van Manen schreef:

  -Bomen geven Levenslucht-
  Deze grote dappere weldoeners zorgen voor een leefbare stad.
  Dat is niet alleen van een onvervangbare en onbetaalbare commerciële waarde.
  Geef dus meer ruimte en waardering aan grote wijze bomen, ga de bladblazers vervangen door boomspiegels die eigen bladvoeding geven aan boomwortels via hun eigen compost.
  De wortels hoeven dan ook niet zo ver naar voedsel te zoeken en dat scheelt dan weer wat natuurlijke drempels op straat repareren.

 3. bettie Aaftink schreef:

  In Nederland, dus ook in Amsterdam kan een boom nooit oud worden. Commerciële belangen gaan altijd voor. De bevolking groeit en groeit, de stad wordt steeds warmer en warmer: bomen hebben we zo nodig! Maar ja: voor de politiek hebben ze weinig commerciële waarde. Naar andere waarden wordt niet gekeken.