Foei-sticker helpt

Print Friendly, PDF & Email

Foei-stickers tegen parkeeroverlast werpt zijn eerste vruchten af. “Parkeeroverlast handhaven? Dat doen we zelf wel”

Dankzij de ‘foei! Ik mag hier niet staan’- stickers is de Oranjebrug weer voetgangersvriendelijk en kunnen rolstoelen en wandelwagens als vanouds over de stoep. Dit bericht sterkt initiatiefnemer Stella Braam in haar idee dat bewoners het heft in hun eigen, zij het wel vriendelijke, hand moeten nemen.

Bovenstaande tweet (10 februari) van Frans Heijn, bestuurslid Verenigde Rederijen Amsterdam en eigenaar van e-boten. leverde 77 likes, 20 retweets en de nodige opmerkingen op. Stella: “Daar kan geen handhaving tegenop. Niet in menskracht en ook niet in kosten. De actie om de Oranjebrug weer toegankelijk te maken, heeft nog geen euro gekost.” Reden voor d’ Oude Stadt die de foeisticker-actie vanaf het prille begin heeft gevolgd, om eens te informeren.

Foei-sticker
Het is een kleine, maar behoorlijk kleefkrachtige sticker met de tekst: “Foei! Ik mag hier niet staan. Ik blokkeer de stoep.” Je plakt ‘m op een ruitje, deur of op het frame van het voertuig. Bij elke geplakte sticker wordt een automobilist, motorrijder én fietser zich ervan bewust dat ze de doorgang op de stoep verpesten en dat daardoor een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Daarom noemt Stella het “een educatieve actie. De tijd dat de overlastparkeerder bezig is om de sticker te verwijderen en er dus af te krabben, maakt hem of haar bewust van de fout die hij of zij, misschien onbewust, heeft gemaakt. De volgende keer kijken ze wel tien keer uit om het voertuig hinderlijk te parkeren.”

Effect
Daarom maakte de tweet van Frans Heijn dat de Oranjebrug weer begaanbaar is, haar blij. “Al ben ik me ervan bewust dat in andere buurten steeds weer andere mensen hun voertuig hinderlijk neerzetten. Ik bezorgde vandaag stickers in het Wallen-gebied en de moed zakte me in mijn schoenen: daar lijkt geen beginnen aan te zijn.” Maar: “Als iedereen daar stickers gaat plakken, is zelfs op de Wallen de parkeeroverlast voorbij.”

Zelfs een gemeenteraadslid is aan het stickeren geslagen, vanwege de privacy noemt ze geen namen. “Het tekent wel de reikwijdte van deze actie als er vanuit de Stopera stickers worden besteld. Daarom moet er structureel worden geplakt. Door iedere inwoner en elke dag. Eigenlijk zou Amsterdam ze gratis moeten verstrekken.”

Bewoners
Amsterdam is één groot toeristen- en horecaparadijs, de bewoners staan op nummer twee en er wordt amper gehandhaafd. “Je kunt onze stad nauwelijks nog leefbaar noemen. We zijn aan de leeuwen overgeleverd. Daarom dacht ik: Handhaven? Dat doe we zelf wel.” Via een vriend kwam ze aan de Foei-sticker en ze zag meteen potentieel. “Gewoon allemaal plakken. Zodat de stoep weer van de voetganger wordt en mensen in scootmobiels en ouders met wandelwagens er weer overheen kunnen.”

De Foei-actie is nog maar net begonnen. “Begin januari arriveerden er 2000 stickers van een drukkerij uit Duitsland. Die waren in no time op. Daarna heb ik er nog 5000 bijbesteld. Ik verwacht dat die binnen nu en twee weken ook op zijn.”

En dan?
“Dan bestel ik een foei-sticker van een veel groter formaat. Zoals ze die bijvoorbeeld in Moskou hebben.” Amsterdam is namelijk niet de eerste met foei-stickers. In Polen en Rusland worden ze ook druk geplakt.

Gezien het succes van de stickeractie denkt Stella nu na over een sticker tegen lawaaioverlast door de horeca. “Een mooie, grote sticker die je op de overlastgevende horecagelegenheid kunt plakken.”

Bestellen en voorwaarden
De stickers kosten 0,15 per stuk. Ze zijn te bestellen via foeistickers@gmail.com. Binnen het centrum gooit het stickerteam020 ze in de bus, daarbuiten worden verzendkosten berekend.