Een nieuwe historische binnenstad

Print Friendly, PDF & Email

Foto: Lex Banning op www.zefhemel.nl

Donderdag 10 oktober 2019 presenteert Zelf Hemel: Een nieuwe historische binnenstad – Visie op de binnenstad van Amsterdam 2040. De presentatie vindt plaats van 19.00 – 22.00 uur in de Beurs van Berlage, Damrak 243.

Hemel zal zijn visie op de toekomst van de binnenstad in de Beurs van Berlage verbeelden in een video. Onder leiding van gastheer Lennart Booij zal vervolgens het gesprek gevoerd worden met alle aanwezigen en speciale gasten die worden gevraagd op de visie te reflecteren.

Het programma is als volgt:

 • 19.00 inloop met koffie/thee
 • 19.30 welkom door stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate
 • presentatie van de toekomstvisie door Zef Hemel panelgesprek ‘De fysieke stad’
 • intermezzo verzorgd door Floor Milikowski
 • panelgesprek ‘De menselijke stad’
 • 21.30 afsluiting door de burgemeester Femke Halsema, gevolgd door een borrel

Achtergrond
Begin 2019 vroeg burgemeester Halsema hoogleraar Zef Hemel om een wervend en tegelijk realistisch toekomstbeeld te ontwikkelen voor de hele historische binnenstad van Amsterdam. In een brief van 26 februari 2019 schrijft het college hierover aan de gemeenteraad: “Zonder een gezamenlijk perspectief op de toekomst van de historische binnenstad gaat het niet. Een aansprekende en gedeelde langetermijnvisie die alle betrokkenen uitdaagt om bij te dragen aan de versterking van onze binnenstad is nodig”.

Voor de ontwikkeling van de visie heeft Zef Hemel veel gesprekken gevoerd. Zijn studenten maakten een aantal portretten van willekeurige personen in de binnenstad. In de Sint Sebastiaanskapel van de Oude Kerk organiseerde Hemel in totaal 12 publieksavonden. Ook voerde hij gesprekken met 80 bewoners, ondernemers, functionarissen, bezoekers.

Deze aanpak heeft geresulteerd in een visie op de binnenstad van Amsterdam 2040. Zij bevat een analyse van de huidige situatie, aanbevelingen voor het onderhouden en verbeteren van de historische binnenstad, en suggesties voor een aanpak die de drukte in de binnenstad moet verminderen en de leefbaarheid verbeteren.

Meer informatie: toekomstbinnenstad@amsterdam.nl

3 reacties

 1. Boudewijn Snoeck schreef:

  Gaan de Oostelijke Eilanden (waar het Marineterrein op licht) een mooie eenheid vormen zonder barrières van autoverkeer?
  Voor doorgaand verkeer hebben we de A-10. Nagenoeg elke buurt/wijk kan ontsloten worden via deze ringweg, hierdoor komt er ook minder verkeer op die ringweg! Mensen nemen eerder de fiets/OV.
  De leefbaarheid op de Oostelijke Eilanden kan al jaren versterkt worden, wat te weinig wordt gedaan. Er wordt wel aardig wat politie ingezet na een groot aantal moorden, maar gewoon investeren in minder lawaai/stank en sociale omgangsvormen, en buurt-voorzieningen is achter gebleven.
  Daarom Kattenburgerweg buurt-ontsluitingsweg.

 2. Ik zou willen pleiten voor het behoud van plm. 60 Amsterdamse winkels die hier al meer dan 100 jaar aanwezig zijn. Ze staan beschreven en rijk geillustreerd op mijn website.

  • Loes Buisman schreef:

   Helaas is apotheek De Castro (1832) nu weg …
   Maar gelukkig is de alleroudste apotheek er nog.