Opstand voor het leven

Print Friendly, PDF & Email

Eigenlijk al de avond er voor, maar maandagochtend 7 oktober 2019 in aller vroegte begon bij de Museumbrug in Amsterdam de wereldwijde opstand voor het leven. Extinction Rebellion riep op massaal aanwezig te zijn bij het klimaatprotest. De burgemeester verbood meteen de protestactie. Dat weerhield de activisten niet en die blokkeerden de Stadhouderskade langdurig.

7 oktober stonden wereldwijd burgers op, omdat overheden het laten afweten bij de klimaat- en ecologische crisis. Actie voor verandering, opdat de wereld doorgeven kan worden aan generaties na ons. Extinction Rebellion/RisingUp stelt de bestaande politieke en economische macht op de proef.

Verbod
De burgemeester stuurde op 4 oktober een brief aan de organisatie, waarin dwangmaatregelen werden aangekondigd als de blokkade door zou gaan; vanwege belangen van het verkeer. Wat opviel was dat het verkeer op de Stadhouderskade, deze oh zo belangrijke hoofdweg, feitelijk weinig hinder ondervond. De aktievoerders werden lange tijd door de politie met rust gelaten. Pas rond een uur of elf vonden de eerste aanhoudingen plaatst. Het duurde het tot 19:00 uur voordat de kade weer vrij was; voor de veilige doorstroom van het verkeer (zo berichtte de politie).