Drukte en kaas

Print Friendly, PDF & Email

NRC 20 januari 2018

Op 20 januari berichtte de NRC: “Bewoners in Centrum klagen al jaren over de almaar toenemende drukte en overlast door toeristen. In 2016 vond ook de gemeente dat het zo niet langer kon, en besloot tot maatregelen. Hoe staat het daarmee? Merken bewoners al verbetering? „Nu is er eindelijk wat actie, maar het is eigenlijk te laat.”

‘Hoera!”, tweette Pretpark Amsterdam, dat zich al jaren verzet tegen de toenemende drukte in het centrum. Onlangs maakte de gemeente Amsterdam bekend dat inwoners hun woning per 1 januari 2019 nog maar dertig dagen per jaar mogen verhuren aan bezoekers via sites als Airbnb en Wimdu. Nu is dat nog zestig dagen.”

Jiri Haanen, NRC verslaggever, sprak met centrumbewoners van Pretpark Amsterdam, Wij-Amsterdam en een wijkraadslid van d’Oude Stadt. Lees HIER het hele artikel. Het stemt niet echt vrolijk.

Toeristenwinkels, een succesje
In oktober heeft de gemeente Amsterdam een Voorbereidingsbesluit genomen waarmee de ongelooflijke toename van slechts op toeristen gerichte winkels gestopt zou kunnen worden. Zie ook ons vorige bericht hierover.
Onze bedenkingen over de beperktheid van het gebied waarvoor het geldt hebben wij nog steeds.

Direct al werd de twijfel geuit of dit verbod juridisch haalbaar zou zijn, en wat dat betreft valt een succesje te melden.
Kort nadat het Voorbereidingsbesluit genomen was, werd de zoveelste toeristenkaas-winkel geopend en op last van de gemeente gesloten. Dit heeft geleid tot een rechtszaak, die door de gemeente is gewonnen. Uit het bericht van de gemeente:

“De Amsterdam Cheese Company moet de huidige bedrijfsvoering op het Damrak staken. Dat bepaalde de rechter tijdens een zaak die de Amsterdam Cheese Company had aangespannen tegen de gemeente. De rechter is van mening dat de opening van de winkel heeft plaatsgevonden na de inwerkingtreding van het voorbereidingsbesluit op 6 oktober. Het voorbereidingsbesluit zet een slot op nieuwe winkels die zich eenzijdig richten op toeristen of dagjesmensen.

De rechter heeft ook ingestemd met de definitie die de gemeente hanteert voor op toeristen en dagjesmensen gerichte winkels. Dat betekent dat alle nieuwe toeristenwinkels die na 6 oktober zijn geopend, gesloten mogen worden. Met deze uitspraak kan de gemeente de strijd voor een gevarieerd winkelaanbod in het centrum voortzetten.”

De NRC van 27 januari meldt dat de Cheese Company in hoger beroep gaat, en schrijft verder::

“Stadsdeel Centrum blijft intussen handhaven. Op basis van een inventarisatie in het gebied, in november afgerond, zijn meer dan 2.000 winkels in kaart gebracht. „Van een tiental bedrijven is inmiddels geconstateerd dat zij mogelijk in strijd zijn met het voorbereidingsbesluit”, laat een woordvoerder weten. „Daarnaast is er sprake van ongeveer vijftig winkels die in de gaten worden gehouden.”

Wij zijn benieuwd.