Digitale rechten

Print Friendly, PDF & Email

Wie beschermt de rechten van burgers en bezoekers van een stad, die zich Smart City noemt. Daarover ging woensdag 19 juni de internationale conferentie “Cities for digital rights” in de Zuiderkerk (onderdeel van WeMakeThe.City en georganiseerd door Waag.org).

De rechten van de burgers worden bedreigd in de openbare ruimte, thuis en op het werk door gebruik van technologieën met beperkte wettelijke of technische bescherming. Dit kan democratische processen en de publieke opinie ondermijnen. Vooral als steden dienen als laboratoria van nieuwe technologieën of nieuwe producten van startups en grote technologiebedrijven.

Technologie maakt het leven gemakkelijker, maar rechten van burgers staan onder druk: overal worden data verzameld en de beslissingen die algoritmen maken zijn niet transparant. Amsterdam heeft principes voor de digitale stad opgesteld. Steeds meer bedrijven en non-profits sluiten zich aan bij deze principes van Tada.city. Internationaal krijgt de coalitie van steden voor digitale rechten ook steeds meer voet aan de grond. Maar overheden, bedrijven en non-profits kunnen en moeten meer doen om digitale rechten te beschermen. Daarom de conferentie.

De conferentie Cities for digital rights werd geopend door Touria Meliani, wethouder Digitale Stad Amsterdam. Zij gaf een overzicht van de Agenda Digitale Stad. Die agenda werd op 1 maart 2019 gepresenteerd. Tada.city en de gemeente Amsterdam hebben zes maanden samengewerkt aan hoe data ethiek er uit kan zien in de praktijk.

Uit die Agenda Digitale Stad: “Het uitgangspunt van het kader Persoonsgegevens is dat Amsterdammers en onbespied en anoniem kunnen bewegen in de openbare ruimte. Zo wordt onderzocht hoe het verbod op het volgen van personen middels wifi op hun mobiele telefoon strakker kan worden gehandhaafd en wordt inzicht gegeven in de locaties van camera’s en sensoren”. Tussen woord en daad…… lees even dit: Wifi-traking ook door gemeente Amsterdam, of Anoniem door de stad fietsen, het kan niet meer.

En uzelf?
Vervolgd werd met een intermezzo. De aanwezigen moesten 12 vragen beantwoorden, of ze cookies aan lieten staan, of uit gemak(zucht) inlogden met hun Facebook of Googleaccount etc.. Of men zelf wel in de gaten heeft wat u kunt doen.

Bianca Wylie
Van de nationale en internationale keynote sprekers stak Bianca Wylie, digitale rechten activist in Toronto, boven iedereen uit. Zij strijdt tegen Sidewalk Labs. Een Google zustermaatschappij die een gebied van Toronto kocht voor “smart-city development“. Het is haar te doen om de manier waarop dingen gaan, met medewerking van het lokale bestuur. Haar strijd begrijpt niet iedereen. Mensen zetten haar weg als, Privacy advocaat, negatief, zeur. Terwijl haar boodschap heel simpel is: digitale rechten worden stap voor stap aangetast.

Bianca Wylie: “Zelfs in de communicatie worden je eigen woorden gebruikt. Alsof zij de privacy van jou borgen”.

Vooral marketingtechnieken worden ingezet om “het product”(u) te misleiden. Haar oproep aan iedereen is om in dit debat een standpunt in te nemen en onze politieke instellingen zodanig te hervormen dat ze kunnen meewerken aan nieuwe technologieën en de democratische en burgerrechten beschermen. Lees ook: Google Is Still Planning a ‘Smart City’ in Toronto Despite Major Privacy Concerns

Bianca Wylie:”Als er een ziekenauto met sirenes komt aanrijden, gaat iedereen opzij. Dat is er ingesleten. Nu met alle digitale ontwikkelingen weten mensen niet wat te doen”.

Vervolgd werd met een debat tussen Chief Digital Officers van Helsinki, Londen, Milaan en Amsterdam. ’s middags waren er Workshops, artistieke interventies en debatten waarin er gerichter werd doorgegaan op de vraag “hoe beschermen we burgerrechten in snel digitaliserende steden?”. Er komt een videoverslag (t.z.t. hier te vinden).