Coentje Gansplantsoen

Print Friendly, PDF & Email

In oktober 2020 schreef een bewoner van Rapenburg ons. Hij had een voorstel om het naamloze speelterreintje aan het Nieuwegrachtje na de opknapbeurt te vernoemen naar het kleine jongetje dat vroeger in zijn huis woonde: Coentje Gans.

Wij hebben zijn verzoek onmiddellijk doorgestuurd aan wijkraadslid Cliff van Dijk, tevens secretaris van de Bewonersraad Nieuwmarkt Groot Waterloo. En het resultaat: het plekje heet nu Coentje Gansplantsoen.

Op het Joods Monument hebben we de volgende tekst geplaatst:

Coentje Gans en zijn familie

Meijer Gans, zijn vrouw Rachel van Loggem en hun vier kinderen Marianne, Juda Meijer, Salomon en Coenraad woonden op Rapenburg 58 eenhoog in Amsterdam. Zij kwamen allen in Westerbork aan op 14 januari 1943, Coentje was anderhalf jaar oud. Zij verbleven in barak 65, en vertrokken samen op transport naar Sobibor, 18 mei 1943. Op 21 mei waren ze allemaal dood.

Het nabijgelegen, tot dan naamloze speelterrein aan het Nieuwe Grachtje werd door de buurt naar hem vernoemd; Op 3 juli, precies 80 jaar na zijn geboortedag werd het naambord onthuld. Het Coentje Gansplantsoen.

https://www.joodsmonument.nl/nl/page/668645/coentje-gans-en-zijn-familie

Zie ook:

De website van de Bewonersraad met verslag en foto’s van de onthulling.