Buurtplein in mei

Print Friendly, PDF & Email

De zon scheen en het werd een beetje warmer. Op vrijdagmiddag zaten er al kleine groepjes van twee of drie verspreid op de Nieuwmarkt van de zon te genieten. Op de grond en op de bankjes, ook eenlingen op de voorgeschreven afstand van elkaar.

En op zondag? Daarover schrijft een bewoonster van het plein op de website van Bewonersraad Nieuwmarkt-Groot Waterloo

Zo zie je maar weer hoe aangenaam het plein kan zijn, zo zien de bewoners het graag. Als het regent is het plein leeg, zoals het hoort, met in normale tijden tegen de omringende gevels terrassen met megaparaplu’s. En in de nabije toekomst wat extra bankjes op het plein, die zo nodig weggehaald kunnen worden als de markt erbij moet.
Faliekant tegen een tijdelijk “corona terras” vanwege de noden van horeca ondernemers en hun personeel zijn de bewoners niet, wel tegen 7 dagen in de week en op het hele plein.

Wat voor de Nieuwmarkt geldt zal overal in de stad gelden. De vrijheid om in je buitenruimte, dus je straat, op een plein, voor je voordeur, aan je gracht, te genieten van het zonnetje, een boek, een krant, je zelf gezette koffie (hé buuf, ook een bakkie?) en een broodje pindakaas. Want we hebben lang niet allemaal een tuin of groot dakterras. En in de toekomst hooguit twee rondleidingen per dag.
En dat je als je aan de wandel bent of een fietstochtje doet gewoon ergens kunt gaan zitten als je moe wordt, met consumptie uit je rugzak, zonder reservering en zondere tijdslot.

Op 19 mei was er weer een persconferentie van het kabinet waarin bevestigd werd dat per 1 juni de horeca open gaat. Duidelijke voorwaarden werden aangegeven: al of niet reserveren, en niet te vergeten de anderhalve meter, niet tussen tafeltjes, maar tussen personen (uitgezonderd leden van een huishouden). De burgemeesters in het land kunnen verder aan de slag met maatwerk per straat, per plein, en hopelijk met aandacht voor anderen dan alleen horeca-ondernemers en hun klanten.

Zodat ook de belangen van andere bewoners meetellen.

Over de plannen op de Nieuwmarkt tasten de bewoners nog steeds in het duister. Wat er nu en dan naar buiten sijpelt schept verwarring maar ook angst voor veiligheid. Toiletten buiten op de doorlooproute aan de zuidkant van het plein, bij de goed gebruikte mozaiekbanken, terwijl er zoveel café’s leegstaan?? Een hek om het terras om niet-klanten te weren? Marktkramen verplaatsen? Het lijkt een onderonsje te worden tussen een paar ambtenaren en de horeca. En geen weg terug.
Ook deze angst wordt steeds sterker: “eens gegeven blijft gegeven”.
LAATSTE NIEUWS 3 juni: nog steeds niets definitief. Er stond alvast een (proef?)opstelling. Een plein vol reclame. Alsof die naam nog niet bekend is. . Over enkele dagen is er een kleine bijeenkomst waar informatie over dat terras wordt verstrekt.

“Corona-terrassen” zullen het trouwens moeten hebben van huishoudens en alleendrinkers. Wat als iemand met z’n tweeën of drieën wil afspreken? Hoe groot is de kans dat je op anderhalve meter van elkaar kunt zitten, en niet veel meer? Hoe maak je je verstaanbaar?
Worden de stoelen nagelvast in het grond verankerd, om te voorkomen dat we met z’n allen, heel menselijk, gaan verzitten?
LAATSTE NIEUWS 3 juni: het werd duidelijk op de bestaande terrassen, en legale en illegale uitbreidingen, dat niemand zich daar iets van aantrok. 2,3,4 of meer volwassenen vlak bij elkaar. Verbroedering misschien, maar dat is niet echt wat er met een huishouden werd bedoeld.
De ondernemers zetten hun gesplitste terras gewoon weer neer met 2 meter ertussen, maar kwamen niet op het idee dat je dan geen anderhalve meter afstand links en rechts hebt als je er door moet.

Lees ook: Terrassen vanaf 1 juni